1°C
Mostar 4°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

10.10.2019 / 14:49 Politika - Vanredna sjednica

Usvojen Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava u BiH

Usvojen Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava u BiH
Foto: Pixsell
Vijeće ministara BiH je na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Dokument je usvojen nakon što je razmatran Izvještaj BiH za treći ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda o stanju ljudskih prava koji je sačinjen u skladu sa stavom 5. Aneksa Rezolucije 16/21 Komiteta za ljudska prava UN-a.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava u BiH, putem Ministarstva vanjskih poslova, dostaviti Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi.

U izvještaju se navodi da je dostignut određeni nivo pripremljenosti za provođenje evropskih pravnih standarda (acquisa) te dodaje da postoji izazov u vezi s usklađivanjem Ustava BiH i izbornog zakonodavstva.

Unaprijeđen je antidiskriminacijski okvir, a određeni nivo pripremljenosti bh. institucija postoji i u pogledu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, gdje se provode usvojene strategije.

U oblasti pravosuđa posebno su važne izmjene Zakona o krivičnom postupku usklađene s međunarodnim standardima koje trebaju povećati sposobnost institucija da rješavaju predmete teškog organiziranog kriminala, korupcije i drugih izazova koji se tiču vladavine prava.

Dodaje se da postoji određeni napredak u oblasti zaštite ljudskih i prava manjina, ali da  sporije napreduju procesi u vezi sa zaštitom novinara i branitelja ljudskih prava, gdje su pokrenute određene aktivnosti koje treba završiti.

Unaprijeđeno je zakonodavstvo u vezi sa zaštitom od rodno zasnovanog nasilja, posebno nasilja u porodici, a glavni izazov za naredni period je efektivnija primjena propisa u ovoj oblasti.

Kada je u pitanju civilno društvo, postignut je određeni napredak u uspostavljanju institucionalnih mehanizama za saradnju između vlada i organizacija civilnog društva.

Provodi se Akcioni plan za djecu 2015-2018 i nastoji se unaprijediti sistem koordinacije i saradnje svih uključenih institucija, uključujući i civilno društvo.

Tehnička izmjena osnova za pristupanje MAC-u

Vijeće ministara je utvrdilo izmijenjeni tekst obrasca rezervacije i notifikacija u odnosu na Konvenciju koje čine sastavni dio Prijedloga osnova za pristupanje Multilateralnoj konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima (MAC), koje je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo na 177. sjednici održanoj 19. 9. 2019. godine.

Ministarstvo finansija i trezora će izmijenjeni tekst rezervacija i notifikacija koje su sastavni dio Prijedloga osnova za pristupanje Konvenciji dostaviti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru.

MAC predstavlja najopširniji multilateralni instrument koji omogućava sve oblike poreske saradnje potrebne u borbi protiv poreske evazije i izbjegavanja plaćanja poreza.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo