19°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

10.10.2019 / 16:26 BiH - Ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak na Regionalnom forumu Unije za Mediteran u Barseloni

Crnadak na Regionalnom forumu Unije za Mediteran u Barseloni
Igor Crnadak / Vijesti.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je na 4. Regionalnom forumu Unije za Mediteran koji se održava u Barseloni.

Crnadak je tokom obraćanja istaknuo značaj Unije za Mediteran, kao jedinog foruma, pored Ujedinjenih nacija, koji dovodi za isti sto predstavnike Mediterana, Evropske unije, Izraela i Palestine i koji je dao veliki doprinos stabilnosti i razvoju za 11 godina postojanja.

Naglasio je da su i dalje najvažnije sigurnosne teme u regionu pitanje migracija i borba protiv organiziranog kriminala.

Takođe je istaknuo da je, nakon današnje prezentacije uticaja klimatskih promjena na Mediteran, očigledno da se pitanje globalnog zagrijavanja potcjenjuje i da će vlasti mediteranskih zemalja morati snažnije da se angažuju na rješavanju tog problema.

Ministar Crnadak upoznao je učesnike s namjerom da BiH bude domaćin jednog od velikih događaja Unije za Mediteran 2020. godine, o čemu se već vode razgovori sa generalnim sekretarom Unije Naserom Kamelom.

Na 4. Regionalnom forumu Unije za Mediteran učestvovalo je više od 30 ministara vanjskih poslova – saopćeno je iz MVPBiH.

 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo