16°C
Mostar 21°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

10.10.2019 / 20:00 BiH - Razgovor za Vijesti.ba

Amir Duranović: Veličanju fašizma ne smije biti mjesta u BiH

Amir Duranović: Veličanju fašizma ne smije biti mjesta u BiH
Amir Duranović / Vijesti.ba
Španski premijer Pedro Sanchez odlučan je da provede odluku Parlamenta Španije da se s grobalja u ovoj zemlji uklone spomenici i posmrtni ostaci fašista kako bi se onemogućili poklonici fašizma da posjećuju njihova grobna mjesta i veličaju ih.

Među njima se nalaze i posmrtni ostaci ustaških zločinaca Ante Pavelića i Maksa Luburića, čije kosti bi mogle biti prebačene u zemlju njihovog porijekla BiH.

Historičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Amir Duranović kaže za Vijesti.ba kako ne smioje biti mjesta veličanju fašista i fašizma, ukoliko se to stvarno desi.

"Inicijativa koju godinama veoma aktivno zagovara španski premijer Pedro Sanchez dio je njegovog političkog programa i nastojanja da promijeni društveno-političke odnose u Španiji, kako u savremenim relacijama, tako i u suočavanju s prošlošću što se, kako je moguće razumjeti i iz ovog prijedloga, može potencijalno odraziti na bosanskohercegovački, ali i regionalni kontekst", kaže Duranović.

Naravno, dodaje Duranović, vjerujem da je njegova namjera prije svega orijentirana na pitanja suočavanja sa prošlošću u španskom društveno-političkom kontekstu, ali saznanje da jedna takva odluka može potencijalno utjecati i na naše društveno-političke relacije pokazuje kako se radi o fenomenu koji je, prije svega, evropski i koji sve nas, s druge strane, upućuje na međusobnu komunikaciju i susretanje.

"Pokazatelj je to, dakle, da ni mi, odnosno, naše društvo nije usamljeno, nije izolirano i da u modelima suočavanja s prošlošću može i treba učiti od drugih društava. U ovome momentu mi ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će do transfera posmrtnih ostataka spomenih osoba zaista i doći, ali to je situacija s kojom treba računati. S obzirom na okolnosti koje vladaju u bosanskohercegovačkom društvu, ali i susjedstvu, reakcije bi mogle biti veoma suprotstavljene s obzirom da ih je moguće očekivati s obje strane ideološko-političkog spektra, kako s lijeve, tako i s desne strane političkog spektra", smatra profesor Duranović.

Duranović dodaje da, dodamo li tome još poneki detalj koji bjelodano pokazuje kako ideološki revizionizam u odnosu na događaje iz recentnije prošlosti, ili najkrupnijih događaja proteklog 20. stoljeća, kakvi su bili na primjer Prvi i Drugi svjetski rat, onda je naše uvjerenje o prethodno iskazano mnogo veće.

"Bez ikakve sumnje, reakcije na takvo što neće izostati, jer je i ovaj razgovor o tome svojevrsni pokazatelj koji to dodatno argumentira. U tom kontekstu, mogli bismo još kazati kako veličanju fašizma i fašista, zločina i zločinaca ne treba i ne smije biti mjesta, ne samo u bosanskohercegovačkom, nego niti u jednom društvu", zaključuje Amir Duranović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo