7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

12.10.2019 / 21:33 Svijet - Zbog turske operacije u Siriji

Protesti Kurda u Solunu i Atini, palili fotografije Erdoana

Protesti Kurda u Solunu i Atini, palili fotografije Erdoana
Foto: AP - Vijesti.ba

Nekoliko hiljada Kurda i aktivista ljevice izašli su danas na protest u Solunu i Atini protiv turske vojne ofanzive na sjeveru Sirije.

U Solunu se okupilo oko 1.000 demonstranata koji su palili fotografije turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana i nosili transparente sa natpisima "Gdje su UN?".

Scene paljenja fotografija ponovile su se i ispred turskog konzulata koji su obezbjeđivale policijske snage.

U grčkoj prestonici Atini, prema procjenama policije, okupilo se do 2.000 Kurda i drugih aktivista koji su marširali do turske ambasade, ali ih je policija spriječila da se približe zgradi.

Oni su nosili kurdske zastave i transparente sa natpisom "Odmah zaustavite invaziju", a jedna grupa je zapalila poster s likom Erdogana, navodi Reuters.

Okupljeni su se razišli poslije mirnih protesta.

Kako prenosi AP, oko 150 ljudi marširalo je i do američke ambasade.

I u Parizu je protestovalo na hiljade građana u znak podrške Kurdima, a zbog turske operacije u Siriji čija su meta kurdska uporišta.

Učesnici demonstracija održanih na Trgu Republike u istočnom dijelu Pariza, upozorili su da bi turska ofanziva mogla da dovede do oživljavanja takozvane Islamske države, prenosi AP.

Proteste su organizovale različite grupe aktivista, a pojedini učesnici nosili su transparente na kojima je pisalo "Erdogan jednako ID".

Neke od kritika odnosile su se i na američkog predsjednika Donalda Trampa zbog odluke da povuče američke snage iz Sirije, smatrajući da je to omogućilo tursku invaziju.

Kurdske snage u Siriji koje su cilj ofanzive Turske, smatraju se veoma bitnim u međunarodnoj borbi protiv ID.

Turska vojska koja kurdske snage smatra bezbjednosnom prijetnjom, saopštila je da je osvojila ključni grad koji se nalazi na granici sa Turskom.(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo