19°C
Mostar 27°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

13.10.2019 / 12:22 Politika - Zlatko Hadžidedić

Ukoliko liderima odgovara ovo stanje, ono će beskonačno trajati

Ukoliko liderima odgovara ovo stanje, ono će beskonačno trajati
Foto: Vijesti.ba

Nacija i konflikti na Balkanu“ tema je današnje redovne sesije „Kruga 99“, čiji je uvodničar bio profesor međunarodnih odnosa Zlatko Hadžidedić.

Na Balkanu, kako je rekao, imamo poimanje nacije koje je potpuno suprotno od poimanja u ostatku svijeta.

- Tako nije samo BiH, već i u Hrvatskoj, Srbiji, ali i u svim bivšim jugoslavenskim republikama - postoji tzv. model etnoreligijske nacije. U BiH čak vidimo da je nacija izvedena iz religijskog identiteta, koji je krajem 19. stoljeća preveden u nacionalni, pod snažnom propagandom iz susjednih država koje su već imale razvijene nacionalne pokrete - rekao je Hadžidedić.

Na cijelom Balkanu, navodi, imamo model nacije koji je recept za konflikt.

- Etnoreligijski model nacije nužno vodi u konflikt, jer nikada se ne može uspostaviti nikakva trajna podjela koja će trajno ograditi narode zasnovane na etničkim karakteristikama i identitetima. Međutim, kada se izvede etnički model nacije, on nužno vodi u nasilje i u etničko čišćenje - kazao je Hadžidedić, prenose Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, mi smo na Balkanu prevareni.

- Tokom 19. stoljeća dolazili su razni emisari, uglavnom iz Velike Britanije ili Francuske da nas podučavaju kako bismo se mi trebali buniti protiv Otomanskog carstva i Habsburške imperije. Sugerisali su nam da to treba činiti tako što ćemo stvarati nacionalne pokrete i boriti se za nacionalne slobode. Oni su nam podmetnuli etnički model nacije - smatra Hadžidedić.

Taj model, ističe profesor, nesumnjivo je recept za buduće konflikte i oni na Balkanu nikada neće prestati ukoliko ne prevaziđemo postojeći oblik nacije.

Za stereotip o Balkanu kao mjestu vječitih konflikata kaže da je potpuna laž, jer konflikata na Balkanu nije bilo dok se nisu pojavili nacionalni pokreti koji su religijske i etničke identitete nastojali prevesti u nacionalne i na temelju tih nacionalnih identiteta formirati države.

Postoje takvi primjeri i u drugim dijelovima svijeta, ističe Hadžidedić. Britansko carstvo, napuštajući svoje kolonije, religijski model uspostavilo je u Indiji i Pakistanu. 

- Gdje je bilo 51 posto muslimana, napravili su Pakistan, gdje je bilo 51 posto hindusa, napravljena je Indija. Sličan model primijenjen je i u BiH na pregovorima u Lisabonu. Još prije nego što je izbio rat uspostavljen je taj model - gdje je 51 posto muslimana bit će obojeno u zeleno, gdje je 51 posto pravoslavaca bit će obojeno u crveno, a gdje je 51 posto katolika bit će obojeno u plavo - potcrtava Hadžidedić.

Ističe da nacija podrazumijeva teritoriju i teritorijalno razvrstavanje, suverenitet i stvaranje države.

- A stvaranje države tamo gdje su stanovnici izmiješani i gdje ne postoje etnički čiste teritorije podrazumijeva etničko čišćenje. Dakle, ono što se u BiH događalo od 1992-1995. godine nije nikakav eksces, nije nešto što se slučajno dogodilo, nešto što se neće ili ne može više nikada dogoditi. Recept koji je ovdje na Balkanu uspostavljen za formiranje nacija na etnoreligijskom nivou je recept za sve buduće konflikte. I konflikti su sasvim sigurno izvjesni ukoliko svi zajedno ne odbacimo taj model nacije i okrenemo se onom tzv. građanskom modelu koji podrazumijeva da pripadnici nacije jesu svi građani koji su unutar određene države i koji je prihvataju kao svoju - poručuje Hadžidedić.

U BiH su na sceni, nastavlja profesor, tri etnička jednopartijska sistema i u njima se uvijek podrazumijeva da postoji jedan vođa, jedna nacija, jedna teritorija koja je već zaposjednuta...

- Sve je to ugrađeno u dejtonski sistem, sa mogućnostima veta, entitetskog glasanja i blokade u Domu naroda. Dakle, na kraju se sve svodi na to da ono što trojici lidera ne odgovara, to se neće ni dogoditi. Ukoliko njima odgovara ovakvo stanje, ono će beskonačno trajati - napominje Hadžidedić.

Podsjeća da u BiH više od 50 posto građana apstinira od glasanja, ali i da postoji jedna manjina koja je nagrađena od vladajućih stranaka zato što glasa tako kako glasa, prenose Vijesti.ba.

- I to je sistem koji mi imamo ovdje. To je možda najsavršenije na primjeru HDZ-a. U zapadnoj Hercegovini svi koji će glasati za Dragana Čovića će dobiti posao ili neku drugu vrstu nagrade. Jednostavno, glasaš za tu stranku, imaš posao, ne glasaš za tu stranku, ostaješ bez posla i bilo kakve šanse za opstanak u vlastitoj zemlji - dodaje Hadžidedić.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo