14°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

14.10.2019 / 20:00 BiH - Razgovor za Vijesti.ba

Latal: Građani moraju biti aktivniji da bi se u BiH pojavila alternativa ovom stanju

Latal: Građani moraju biti aktivniji da bi se u BiH pojavila alternativa ovom stanju

Rezultati izbora na Kosovu pokazali su želju za promjenom. Građani su u opoziciju poslali strukturu koja je 20 godina bila na vlasti. Izborni pobjednik je nova generacija političara.

Da li će doći do promjene političke situacije u ovoj zemlji? Politički analitičar i regionalni urednik BIRN-a Srećko Latal nada se da će izbori na Kosovu donijeti promijene i nova, pozitivnija dešavanja na političkoj sceni Kosova.

"Nadam se da će te i takve promjene pozitivno uticati i na odnos između Prištine i Beograda, ali i ukupne odnose na Balkanu", kaže Latal za Vijesti.ba.

Kako ističe, svima nama treba malo više dobrih vijesti sa Balkana.

"Međutim, izbori na Kosovu su se tek završili, tako da tek predstoji da se vidi kako će ti izborni rezultati biti implementirani i ko će i sa kim formirati vladajuću koaliciju, te kakva će biti njena buduća politička orijentacija", konstatuje naš sagovornik.

Kosovski građani dali su povjerenje opozicionim strukturama, a mediji izvještavaju da su "prvi put potisnuti bivši borci OVK i gerilski šefovi". Otvoreno je pitanje da li su građani Kosova po ovom pitanju daleko ispred građana BiH.

"Ne bih se složio sa takvom konstatacijom. Podsjetiću da se u BiH desio sličan 'prevrat' još 2000. godine kada je na tadašnjim izborima pobijedio SDP, koji je tada još uvijek bio istinska multietnička i social-demokratska stranka. Tada je na nekoliko administrativnih nivoa formirana vlast bez takozvanih nacionalnih stranaka. Nažalost, iz raznih razloga ta priilika tada nije iskorištena", ističe Latal.

Nakon toga, dodaje, na vlast su se vratile nacionalne stranke, a SDP i neke druge stranke koje su nastale podjelama unutar SDP-a su u velikoj mjeri preuzeli nacionalne politike.

"Zbog toga ni povratak SDP-a na vlast 2010 godine nije donio nikakvu bitniju promjenu", smatra on.

Mišljenja je da se, nakon svih ovih godina i raznih promjena, BiH na neki način “vratila u budućnost”.

"Odnosno, u situaciju koja po mnogo čemu podsjeća na '90-te, gdje se više-manje sve stranke ponašaju na isti ili sličan način, te baziraju svoj rad na klijentelizmu, populizmu, radikalnim retorikama i incijativama. Mnogo je razloga koji su doveli do ovakve situacije, počevši od loših politika naših najjačih stranaka, do grešaka koje su pravili međunardodni zvaničnici koji su gotovo deset godina efektivno vladali u BiH. Odgovornost snosimo svi mi, od neprofesionalnih medija, do slabog civilnog društva pa i samih građana pod kojih mnogi prepuštaju drugima da kroje njihovu sudbinu. Koliko će ovo trajati i da li će se, kada i kako situacija promijeniti zavisi isključivo od nas samih", pojašnjava naš sagovornik.

Ipak, stiče se utisak da bi na izborima u BiH ponovo ubjedljivo pobijedile nacionalističke stranke, iste one koje godinu dana ne mogu postići dogovor o formiranju vlasti. Najveće posljedice opet snose građani.

Latal naglašava kako postoji nekoliko ključnih razloga koji su doveli do ovakve situacije.

"Prije svega, mi u ovom trenutku nemamo niti jednu ozbiljnu političku opciju koja predstavlja alternativu egocentričkim populističkim strankama. Da bi se ta alternativa pojavila, bilo u vidu neke postojeće ili neke sasvim nove političke opcije, građani BiH prvo trebaju da se mnogo aktivnije i konkretnije uključe u svakodnevni politički život i da jasno stave do znanja svojim političkim predstavnicima šta hoće od njih, a šta ne", pojašnjava on.

No, u ovom trenutku, većina građana BiH ili u potpunosti izbjegava politiku, ili se uključuje u nju da bi ostvarili lične interese, a ne radi kreiranja boljih životnih uslova za sve građane u BiH.

"Mnogi građani ali i političari očekuju da će neki stranci – bilo da su iz EU, Amerike, Rusije ili Turske - konačno rješiti sve naše probleme, ali to se neće dogoditi jer mnogi strani akteri više ne znaju ni kako da rješe vlastite probleme, a naše probleme niti razumiju, niti im se žele posvetiti. A i zašto bi? Ako mi sami ne možemo urediti vlastitu zemlju na neki bolji način, kako možemo to očekivati od drugih?", pita Latal.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo