8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

17.10.2019 / 13:54 Politika - Premijer Federacije BiH

Novalić pozvao Vladu USK da hitno doznači sredstva Gradu Bihaću

Novalić pozvao Vladu USK da hitno doznači sredstva Gradu Bihaću
Foto: Vijesti.ba

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić upozorio je danas da iz Bihaća stižu zastrašujući prizori i informacije da se s migracionog centra na Vučjaku zbog nedostatka sredstava povlači i Crveni krst i Grad Bihać, dok istovremeno Ministarstvo unutrašnji...

... poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) nastavlja usmjeravati u taj centar kolone migranata.  

- Podsjećam da je Vlada Federacije, postupajući po zaključcima Parlamenta FBiH, još u julu uplatila na račun Vlade USK četiri miliona KM za potrebe riješavanja migrantske krize. Imamo informaciju da ova sredstva ni nakon tri mjeseca nisu raspoređena. Pogotovo zabrinjava što se, kako sam saznao od gradonačelnika Šuhteta Fazlića, ovaj novac uskraćuje Bihaću koji nosi na svojim leđima najveći teret migrantske krize - izjavio je za Fenu premijer FBiH. 

Apelira na Vladu USK da dio od četiri miliona KM doznačenih od Vlade FBiH hitno učini operativnim i uplati na račun Grada Bihaća i da taj bude u mogućnosti da barem ublaži stanje na Vučjaku dok ovaj problem ne riješe nadležni sa državnog nivoa.

- Vlada FBiH je i dalje na raspolaganju Bihaću i Bišćanima. Ukoliko se u našoj nadležnosti nalaze objekti koje mogu Ministartsvu sigurnosti poslužiti da se rastereti USK, spremni smo da je predamo na raspolaganje nadležnim institucijama - rekao  je premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.  (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo