22°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

17.10.2019 / 13:56 Ekonomija - Izrada zakona

Ministarstvo finansija KS uspostavlja Registar finansijskih obaveza u Kantonu

Ministarstvo finansija KS uspostavlja Registar finansijskih obaveza u Kantonu
Foto: Press služba KS

Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo pokrenulo je izradu zakona o Registru finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo, koji se trenutno nalazi u fazi prednacrta i konsultacija sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

Uspostavom Registra finansijskih obaveza u KS, Ministarstvo finansija želi na jednom mjestu imati objedinjene sve finansijske obaveze, ne samo ministarstava, nego svih budžetskih korisnika i vanbudžetskih fondova, javnih preduzeća, jedinica lokalne samouprave, te preduzeća u kojim je Kanton Sarajevo većinski vlasnik.

Ministar finansija KS Amel Kovačević izjavio je da je glavni cilj Registra da se putem precizne evidencije ugovorenih kredita i izdatih garancija, dugovanja po osnovu poreza i doprinosa, sudskih postupaka, te obaveza prema dobavljačima, znaju stvarne finansijske obaveze u KS, čime će biti stvorene pretpostavke za kvalitetnije upravljanje dugom, poput smanjenja negativnih uticaja kursnih razlika, visine kamatnih stopa na kredite ili rasta obaveza po osnovu kamata na dugovanja za poreze i doprinose.

- Želimo da na taj način uspostavimo finansijsku disciplinu u Kantonu Sarajevo i obuzdamo nekontrolisani rast zaduživanja - naveo je Kovačević.

Podaci iz Registra, koji će se kvartalno unositi i pratiti, poslužit će kao analitičko sredstvo za donošenje budućih odluka vezano za održavanje pozitivnog finansijskog stanja i ubrzanog razvoja Kantona Sarajevo.

Registar je razvijen uz podršku Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo korištenjem vlastitih resursa i bez ulaganja finansijskih sredstava. Testiranje rada Registra je u završnoj fazi, saopćeno je iz Pres-službe KS.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo