14°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

17.10.2019 / 15:10 Svijet - Juncker i Johnson

Provesti Brexit bez daljnjeg odgađanja

Provesti Brexit bez daljnjeg odgađanja
Foto: Vijesti.ba
Velika Britanija i Evropska unija postigle su danas dogovor o Brexitu uoči samita premijera zemalja EU u Bruxellesu.

Svoje utiske nakon postignutog dogovora sa novinarima su podijelili predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i britanski premijer Boris Johnson.

- Imamo sporazum, a to znači da više nema nikakve potrebe za bilo kakvim prolongiranjem. Ovo je pošten, uravnotežen sporazum i svjedoči o našoj predanosti pronalasku rješenja. On pruža sigurnost, dok je Brexit stvorio nesigurnost. Štiti prava naših građana, i mir i stabilnost irskog otoka. Neće biti granice na irskom otoku, a jedinstveno tržište bit će zaštićeno - poručio je Juncker, prenose Vijesti.ba.

U ovom sporazumu nismo važni mi, nego narodi i mir, rekao je Juncker, istakavši kako se veseli  tome što će nastaviti svoje razgovore sa Johnsonom, jer su već započeti pregovori o budućnosti međusobnih odnosa odmah nakon što je potvrđen sporazum. Debata će, dodaje, krenuti 1. novembra.

- Večeras ću sa Barnierom objasniti ovaj sporazum državama članicama i vladama. Dakako, na oba je naša parlamenta da kažu svoju konačnu riječ. Dakle, ovaj sporazum mora odobriti i Westminster i Evropski parlament - pojasnio je Juncker.

Johnson ističe da je postignuti sporazum vrlo dobar i za EU, ali i za Veliku Britaniju.

- To je pošten, razuman ishod i odražava veliku količinu rada koju su poduzele obje strane. Uveliko se slažem s ovim što je Jean Claude rekao o zaštiti mirovnog procesa na irskom otoku, odnosno u Sjevernoj Irskoj. Za nas u Velikoj Britaniji to znači da možemo isporučiti pravi Brexit koji postiže naš cilj - da će Velika Britanija otići 31. oktobra i da Sjeverna Irska i svi drugi dijelovi Velike Britanije mogu sudjelovati ne samo u slobodnoj trgovini i izvozu roba diljem svijeta, nego i da zajedno možemo donositi odluke o svojoj budućnosti, zakonima, granicama, finansijama i o tome kako želimo voditi Veliku Britaniju. Te će odluke donositi izabrani dužnosnici - dodao je Johnson.

Ističe da njegovi prijatelji, zastupnici i kolege žele provesti Brexit i preći tu ciljnu crtu - isporučiti ga bez ikakve daljnje odgode, kako bi se mogli usredotičiti na prioritete britanskog naroda, poboljšanje zdravstva, finansiranje policije, podizanje minimalne plate..., prenose Vijesti.ba.

- Sada treba provesti Brexit i raditi na našem budućem partnerstvu, jer mislim da to može biti izuzetno pozitivno i za EU i za Veliku Britaniju. Oduvijek sam govorio da smo ključna i tipična evropska zemlja, čvrsti prijatelji i partneri i veselimo se što ćemo sarađivati i dalje na izgradnji tog partnerstva u nadolazećim sedmicama i mjesecima - dodao je Johnson.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo