8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

17.10.2019 / 21:03 Svijet - Turski šef diplomatije

Cavusoglu: Okončat ćemo operaciju tek kada se teroristi YPG/PKK-a povuku

Cavusoglu: Okončat ćemo operaciju tek kada se teroristi YPG/PKK-a povuku
Mevlut Cavusoglu / AA
Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je izjavio da će Turska će okončati operaciju na sjeveru Sirije tek nakon što teroristi YPG/PKK napuste to područje.

"Saglasni smo u vezi s prikupljanjem teškog oružja YPG-a, uništavanjem njihovih položaja i utvrda", rekao je Cavusoglu novinarima nakon sastanka delegacija SAD-a i Turske u Ankari.

Na sastanku je dogovoreno da će turska operacija "Izvor mira" na sjeveru Sirije biti obustavljena na 120 sati.

"Međutim, privremena obustava operacije ne znači povlačenje naših vojnika i naših snaga. Tamo ćemo i dalje biti, nastaviti djelovati", kazao je Cavusoglu, napominjući da privremena obustava operacije nije primirje jer, kako je kazao, primirje se može praviti samo između dviju legitimnih strana.

Naglasio je da Turska nikada neće ulaziti u bilo kakve pregovore s teroristima.

"Predsjedniku SAD-a Trumpu smo jasno kazali da nećemo ulaziti u pregovore s bilo kakvim teroristima", istakao je Cavusoglu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Ankari je danas primio potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mikea Pencea. Sastanak dvojice zvaničnika trajao je oko sat i 40 minuta. Prijemu je prisustvao i specijalni izaslanik SAD-a za Siriju James Jeffrey. Nakon prijema je održan sastanak delegacija dviju zemalja.

Pence i državni sekretar SAD-a Mike Pompeo su u službenu posjetu Republici Turskoj doputovali danas, a jučer je u Tursku doputovao i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien, koji se sastao sa šefom turske diplomacije Mevlutom Cavusogluom, turskim ministrom odbrane Hulusijem Akarom i glasnogovornikom Erdoganovog ureda Ibrahimom Kalinom.

Turske i američke delegacije u Ankari su razgovarale o nizu bilateralnih tema, kao i o situaciji u Siriji.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo