8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

17.10.2019 / 22:15 Svijet - Operacija "Izvor mira"

Na sjeveru Sirije do sada neutralizirano 702 terorista

Na sjeveru Sirije do sada neutralizirano 702 terorista
Foto: AA
Broj neutraliziranih terorista PKK/PYD-YPG-a u okviru operacije "Izvor mira" na sjeveru Sirije porastao je na 702, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

PYD/YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Europskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi oružanu borbu protiv Turske.

Turske snage sigurnosti se odlučno bore protiv terorističke organizacije PKK u toj zemlji, ali i protiv njegovih ogranaka u Siriji i Iraku. Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno "pravo na samoodbranu".

Turske snage su već provele dvije uspješne antiterorističke operacije na sjeveru Sirije i to "Štit Eufrata" i "Maslinova grana" tokom kojih su šira područja na zapadnoj obali Eufrata oslobođena od terorista.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo