15°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

20.10.2019 / 13:03 Politika - Mladen Ivanić

Ivanić: Dodik pokazao svoju nemoć, nije uradio ništa što je najavio

Ivanić: Dodik pokazao svoju nemoć, nije uradio ništa što je najavio
Foto: Fena / Vijesti.ba
Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić i potpredsjednik ove stranke Igor Crnadak govorili su danas u Banjaluci o brojnim aktuelnim političkim pitanjima, sa fokusom na NATO integracije i formiranje vlasti.

''Kada je u pitanju NATO, SNSD je iza sebe ostavio odluku da se ulazi u MAP, ostavio dokument koje je Predsjedništvo usvojilo u kome je jasno rečeno da žele da BiH postane punopravna članica NATO“, rekao je počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

On je dodao da se sadašnji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poziva na Strategiju spoljne politike donesenu za vrijeme Ivanićevog mandata:

„Tu se nigdje ne spominje članstvo u NATO, nego vrlo precizno se govori o saradnji. U svom mandatu sam uspio da priču o punopravnom članstvu u NATO koju je SNSD ostavio svedem samo na saradnju“, istakao je Ivanić.

Kazao je da jedini razlog što Dodik to napada njegova potpuna nemoć u Predsjedništvu BiH: „On za godinu dana ništa nije uradio i u svojoj političkoj impotencijipokušava da traži odgovornost na drugom mjestu“, rekao je Ivanić.

Ivanić je naglasio da je ponosan što u njegoviom mandatu nije prenesena nijedna nadležnost i što je to prvi četvorogodišnji mandat gdje nije bilo prenosa nadležnosti na nivi BiH.

„Dodik svjesno izmišlja sukobe s nama, pokušavajući na nas da prbaciti odgovornost za svoje neuspjehe. Sve što je obećao nije uradio – bombastično je najavljivao zastavu Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, nema je. Nismo imali nijednu sjednicu Predsjedništva održanu video linkom, a i to je rekao. Nema zahtjeva da se ukine Uprava za indirektno oporezivanje, Oružane snage... ništa nije realizovao“, ističe Ivanić i dodaje da se najveća nemoć Dodika iskazuje u neformiranju Savjeta ministara:

„Ko mu brani i kako mu neko to može zabraniti ako je u stanju da formira vlast. Ja sam kao član Predsjedništva rekao da dok sam ja tu biće PDP i SDS u Savjetu ministara i bili su.  Imao sam snagu, moć i umijeće da realizujem politički cilj, za razliku od njega koji to očito ne može. Zaista mislim da je krajnje vrijeme da se u raspravama prestane vrijeđati, a puno je uvreda izrekao, nego da se razgovara o suštini“.

„Podsjetiću još jednom – kad je NATO u pitanju, SNSD je meni ostavio odluke o punopravnom članstvu, ja sam mandat završio na način da se sada govori o saradnji. I to je moj uspjeh, a sve ovo to se sada dešava je njegov neuspjeh i traženje krivca za sopstvenu nemoć. Bilo bi mu bolje da sjedne, razmisli, i počne da se bavi svojim poslom“, zaključio je Ivanić.

Potpredsjednik PDP- a Igor Crnadak je rekao da je jedini razlog za napade od strane Dodika taj je što nakon godinu dana ni on ni SNSD u Sarajevu nisu ništa uradili, osim što su uspjeli da postave Nikolu Špirića i Nebojšu Radmanovića u fotenje u Parlamentu BiH.

„A šta se dešavalo u prethodne četiri godine? Zašto se BiH nije pridružila sankcijama Rusiji? Zato što smo gospodin Ivanić i ja, PDP, to branili. Njih nije ni bilo tamo, oni su sjedili u Banjaluci, a mi smo to zaustavili. Izvoz oružja u Ukrajinu, mi smo zaustavili. Ko je čuvao da bih ne prizna Kosovo? Opet mi. Ko je čuvao naš stav prema NATO? Opet mi. Nova tužba bih protiv Srbije? Mi smo je sprečili. Pa i sud je napisao u svojoj odluci da su presudna bila pisma koja je dobio od srpskog člana Predsjedništva BiH i ministra inostranih poslova. A šta su oni uradili? Za godinu dana ništa. U pitanju je jedna politika koja je kombinacija lažnog patriotiza i krađe na izborima. Najniži nivo populizma“ rekao je Crnadak.

„I kome mi sada da se pravdamo? U vrhu SNSD sjede ljudi koji su do juče pisali Ustav BiH bez Republike Srpske. Oni koji su do juče Republiku Srpsku nazivali republika šumska. I mi njima da se pravdamo?! Ne dolazi u obzir“, istakao je Crnadak.

Odgovarajući na pitanje novinara, Ivanić je rekao da je formiranje koalicije su uvijek složen proces:

„Kada sam bio član Predsjedništva, i HDZ i SDA su tada bili za gospodina Dodika i SNSD. Ja znam kako sam uspio to prevazići i u većini imati smo i SDA i HDZ. Ove tri stranke su sada formirali koaliciju i u početku je to dobro funkcionisalo – SNSD je izabrao gospodina Zvizdića i gospodina Izetbegovića i rukovodstva domova parlamenta,  SDA izabrao SNSD-u četvrtog delegata u Dom naroda... Gospdin Izetbegović je i neki dan ponovio da u koaliciji želi SNSD“, rekao je Ivanić.

On je dodao da ne vidi da postoji mogućnost neće druge većine, ali da treba odblokirai rad parlamenta:

„Stoje brojni finansijski aranžmani koji čekaju ratifikaciju. Stoji novac za zaobilaznicu oko Doboja, te veliki broj projekata vezanih za lokalnu komunalnu infrastrukturu. Besmisleno je da to stoji, jer ako se takve stvari izglasaju neće biti pobjeda SDA i poraz SNSD ili obrnuto. Treba da se riješe bar te tehničke stvari, politički procesi su nešto drugo“, zaključio je Ivanić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo