13°C
Mostar 18°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

20.10.2019 / 14:03 Politika - Washington

Zvizdić se sastao s potpredsjednikom Svjetske banke Cyrilom Mullerom

Zvizdić se sastao s potpredsjednikom Svjetske banke Cyrilom Mullerom
Foto: Vijesti.ba
Delegacija Bosne i Hercegovine koju predvodi predsjedavajući Vijeca ministara BIH ,dr. Denis Zvizdić sastala se u Washingtonu sa Cyrilom Mullerom, potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Srednju Aziju.

Razgovarali su o nastavku saradnje,prevenstveno zbog strukturalnih reformi koje su bitne za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine,a koje prati finansijska pomoć. Istaknuli su da je za ekonomski razvoj važna izgradnja infrastrukture,posebno saobraćajne,energetske,komunalne i digitalne,kao i povećanje kvaliteta sredstava  za mala i srednja poduzeća u cilju povećanja njihove produktivnosti i otvaranja novih radnih mjesta, a sa ciljem da se spriječi odlazak iz države mladih osoba.Potpredsjednik Muller je rekao da će Svjetska banka nastaviti pružati podršku BiH, posebno na programu reforme zdravstvenog sektora,sto predstavlja osnovu za postizanje održivog sistema zdravstvene zaštite i na reformi javnih preduzeća kako bi se unaprijedila operativnost i finansijska efikasnost preduzeća.

Predsjedavajući Zvizdić i potpredsjednik Muller su se složili da među glavnim prioritetima Svjetske  banke trebaju biti projekti koji imaju direktni utjecaj na kvalitet života građana i projekti koji će ubrzati ekonomski rast i povećati zapošljavanje.On se zahvalio predsjedavajućem sto će biti domaćin sastanku konstituence u maju 2020.godine.

Predsjedavajući Zvizdić je održao sastanke i sa Koenom Davidseom, izvršnim direktorom u Svjetskoj banci, te Anthonyem De Lannoyem, izvršnim direktorom i Richardom Doornboschem, zamjenikom izvršnog direktora u MMF-u.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo