16°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

21.10.2019 / 11:33 Politika - Zvaničnik SNSD-a

Košarac: Čović neće u vlast bez SNSD-a

Košarac: Čović neće u vlast bez SNSD-a
Foto: Vijesti.ba

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac izjavio je da su "čelnici SDS-a i PDP-a, u nastojanju da po svaku cijenu zadrže pozicije u zajedničkim institucijama, snažno podržali projekat SDA i dijela međunarodne zajednice čiji je...

... cilj rušenje dejtonskog uređenja zemlje, te stvaranje unitarne i građanske države pod bošnjačkom dominacijom".

- Oni godinama zajedno rade na tome, a ucjene SDA u vezi sa nastavkom NATO puta BiH samo su sredstvo za ostvarivanje konačnog cilja. Zato su SDS i PDP, koje građani Republike Srpske nisu podržali, za Sarajevo i SDA prihvatljivi koalicioni partneri - rekao je Košarac Srni.

On je naglasio da "počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić grubo obmanjuje javnost kada kaže da nema uslova i da ne bi učestvovao u formiranju većine u Predstavničkom domu parlamenta BiH za izbor novog Savjeta ministara".

- To nije tačno jer oni imaju zeleno svjetlo SDA da ostanu u novom Savjetu ministara. Problem je u tome što Bakir Izetbegović u toj većini hoće da vidi i HDZ jer se bez te stranke ne može formirati vlast u FBiH i u nekoliko kantona. Dodatni problem im predstavlja to što Dragan Čović neće da uđe u takvu vlast jer je svjestan činjenice da bi to bio početak kraja legitimnog predstavljanja Hrvata i u zajedničkim institucijama BiH i u FBiH - pojasnio je Košarac.


On je pozvao Ivanića da, umjesto što napada srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, objasni javnosti koju su cijenu spremni da plate SDS i PDP kako bi ostali u Savjetu ministara.

- Ivanić je prije nekoliko dana jasno i glasno rekao da godišnji nacionlani program /ANP/ treba poslati u Brisel. Ta izjava je potvrda da su SDS i PDP prethodno pripremili teren za usvajanje i slanje ANP-a, a onda su, u dogovoru sa SDA, odlučili da slanje tog dokumenta fakturišu SNSD-u. Oni su znali da mi na to nećemo pristati i da će im to obezbijediti da sjede u ministarskim foteljama, dijele novac i zapošljavaju kadar onoliko dugo koliko to odgovara SDA i dijelu međunarodne zajednice - zaključio je Košarac.(Vijesti.ba)

Izdvajamo