19°C
Mostar 27°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

21.10.2019 / 12:07 Kultura - Koncertne aktivnosti

Nova koncertna sezona Muzičke akademije Sarajevo uz podršku BKC-a

Nova koncertna sezona Muzičke akademije Sarajevo uz podršku BKC-a
Foto: FENA - Vijesti.ba

Bosanski kulturni centar i Muzička akademija Sarajevo danas su najavili saradnju koja će rezultirati i redovnim koncertnim aktivnostima.

Kako je istakla kordinatorica kulturnih aktivnosti BKC-a Sanela Lemeš, pokretanjem koncertne sezone u saradnji s Muzičkom akademijom Sarajevo prilika je da BKC dva puta mjesečno upriliči koncerte klasične muzike. Ujedno, istakla je, ovo je i prilika da se promoviše i ovaj žanr muzike, a i njeni izvođači.

Saradnja počinje koncertom orkestra "Strings Attached Sinfonietta“ koji će se publici predstaviti 23. oktobra.

Umjetnička voditeljica ovog orkestra violončelistica Belma Alić kazala je da je riječ o orkestru koji predstavlja kontinuitet rada Gudačkog orkestra Muzičke akademije, koji sada nastupa pod drugim imenom.

Alić je istakla da su u orkestru mladi muzičari, neki još studiraju, neki su diplomirali ali su već godinama prisutni u koncertnom životu.

-Riječ je o premijernom predstavljanju ovog ansambla pod ovim nazivom. Premijerno će biti i predstavljanje mladog soliste na čembalu Mirona Konjevića - rekla je Alić, dodavši da ranije nije bilo soliste na ovom instrumentu.

Prodekanesa za koncertnu aktivnost Muzičke akademije UNSA Belma Šarančić-Nahodov podvukla je značaj i ulogu ove saradnje. Navodi da Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu nažalost ne posjeduje svoju koncertnu dvoranu, te da im je drago što su naišli na razumijevanje direktora BKC-a.

Šarančić-Nahodov je kazala da će oficijelno muzička sezona 19/20 biti otvorena 14. novembra.

Ovom prilikom će umjetnice, zaposlenice Akademije učestvovati na programu posvećenom pijanistici, kompozitorki Klari Šuman rođenoj 13. septembra 1819. godine u Lajpcigu. One će upriličiti cjelovečernji koncert na kojem će biti zastupljena djela isključivo ženskih autora.

Također će biti izvedena premijerno kompozicija bh. kompozitorica Hanan Hadžajlić i Kaće Hadžifejzović.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo