8°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

21.10.2019 / 14:11 Svijet - Historijski izbori

Na parlamentarnim izborima u Švicarskoj najviše glasova dobili Zeleni

Na parlamentarnim izborima u Švicarskoj najviše glasova dobili Zeleni

U Švicarskoj su u nedjelju održani historijski parlamentarni izbori, a nazvani su historijskim jer je na njima došlo do masovnog pomaka u moći stranaka, ali i rekordnog udjela žena.

Nijedna stranka nikada nije osvojila toliko dodatnih mandata na izborima kao lijevo orijentirani Zeleni, sa 17 osvojenih mjesta. Prethodni rekord bio je 15, koji je postavila desničarska Švicarska narodna stranka 1999. godine.

Švicarska narodna stranka izgubila je u nedjelju 12 mjesta u parlamentu, što je također rekord - to je najgori poraz u historiji švicarskih izbora.

Nakon demonstracija protiv klimatskih promjena i historijskih protesta žene u junu, švicarska politička scena je nestabilniji nego ikad prije.

Također, jučer je prvi put da su za predstavnički dom izabrane 84 žene, čime je udio žena u većem parlamentarnom domu rekordnih 42 posto. Time je Švicarska na 12. mjestu na svijetu po broju žena u predstavničkom domu. U Evropi se nalazi iza Švedske i Finske.

Lijevo orijentirani socijaldemokrati i centristički kršćanski demokrati slabiji su nego ikada prije, a radikalci desnog centra tek su nešto jači od svog najgoreg rezultata u 2011. godini.

Zeleni i liberalni Zeleni, sa svojih 28 i 15 osvojenih mjesta osvojili su rekordan broj glasova. Zajedno su osvojili 21 posto biračkog tijela. U poređenju s njima, njemačka Zelena stranka osvojila je 20,5 posto na nedavnim evropskim izborima.

Međutim, nisu postavljeni rekordi kada je u pitanju odaziv glasača - ove godine je izašlo na glasanje samo 45,1 posto birača koji su imali pravo glasa, što je pad u odnosu na 48,5 posto koliko ih je izašlo na izbore u 2015. godini.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo