11°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

21.10.2019 / 14:52 BiH - Univerzitet "Džemal Bijedić"

Univerzitetsku biblioteku u Mostaru krasi mural street art umjetnika iz SAD-a

Univerzitetsku biblioteku u Mostaru krasi mural street art umjetnika iz SAD-a
Foto: Vijesti.ba - UNMO

Mural street art umjetnika iz Los Angelesa Ericka Sancheza na kojemu djevojka obučena u boje zastave BiH drži knjigu u ruci krasi Univerzitetsku biblioteku Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Ovaj latinoamerički street art umjetnik je posredstvom Street Arts Festivala Mostar stigao u ovaj grad i odabrao kampus Univerziteta kao lokaciju za svoje umjetničko izražavanje, a oslikavanje murala krenulo je početkom listopada 2019. godine, priopćeno je iz Univerziteta "Džemal Bijedić".

"Upućujemo zahvale umjetniku Ericku Sanchezu na sedmodnevnoj posjeti i simboličnom muralu koji zgradu Univerzitetske biblioteke čini prepoznatljivom i koji potiče na razmišljanje", kazala je rukovoditeljica Univerzitetske biblioteke Edita Mulaosmanović.

Erick Sanchez je 34-godišnji street art umjetnik s korijenima iz Meksika i El Salvadora, a rođen je i odrastao u Los Angelesu.

U proteklih nekoliko godina putuje po svijetu i oslikava murale, a njegov rad je prepoznatljiv po tome što umjesto ljudskih glava oslikava kućice za ptice čime poručuje da su misli i ideje kao ptice.

Na zgradi Univerzitetske biblioteke naslikao je djevojku obučenu u boje zastave Bosne i Hercegovine koja drži knjigu u ruci i prema kojoj, zahvaljujući čitanju, hrle ptice, odnosno ideje.

Sanchez je istaknuo kako univerzitetski kampus odiše ljubaznošću i toplinom koju stvaraju studenti i osoblje Univerziteta, te da se osjećao vrlo ugodno i kako posebno cijeni gostoljubivost osoblja Univerzitetske biblioteke.

U ovom projektu surađivali su i direktorica Street Arts Festivala Mostar Marina Đapić te asistentica i članica Stručnog tima za odnose s javnošću Univerziteta Inga Kotlo, koja je inicijatorica i koordinatorica ove aktivnosti realizirane uz odobrenje i podršku rektora Univerziteta Elvira Zlomušice.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo