13°C
Mostar 18°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

21.10.2019 / 17:58 BiH - Bihać

Migrantski kamp na Vučjaku od jutros bez pitke vode

Migrantski kamp na Vučjaku od jutros bez pitke vode
Foto: Fena / Vijesti.ba
Suhe slavine, smeće posvuda, na stotine migranata u redu za doručak – jutrošnja je slika s Vučjaka. Naredni i vjerovatno posljednji kuhani obrok podijeljen im je za ručak, jer od sutra kuhinja Crvenog križa prestaje s radom.

Iako više neće biti fizički prisutni na ovoj lokaciji, humana misija koju obavljaju nalaže im da ljude u nevolji ne mogu ostaviti gladne i žedne.  

- Mi ćemo u svakom slučaju svakodnevno u narednom periodu donositi dnevne obroke, znači tri obroka sa vodom migrantima, podijeliti im na ovoj lokaciji dok oni budu prisutni jer vjerovatno će njih u narednom periodu natjerati i problemi na Vučjaku da siđu u sam grad Bihać – kazao je sekretar Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić.

Migranti, njih više od 700, zatečeni su promjenama i ogorčeni. U jednom danu ostali su bez vode, uz najavu da će im i hrana biti reducirana.

- Sad je situacija veoma loša, nema vode. I prije je bila loša, a sada je, bez vode, još teža. Jedan mjesec mi nemamo doktora - rekao je migrant iz Irana.

Bez hrane i vode na Vučjaku više neće moći. Ionako teška epidemiološka situacija, prijeti da eskalira s humanitarnog aspekta. Na Vučjaku za sada jedino funkcionira odvoz smeća, međutim pitanje je koliko dugo će i Komrad biti prisutan na ovoj lokaciji. Kratko rečeno, u situaciji su iz koje se za sada ne vidi izlaz. Preko granice teško da mogu kao i do grada, u čemu ih nastoji spriječiti policija.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo