14°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

21.10.2019 / 18:11 Svijet - Velika Britanija

John Bercow zadao novi udarac vladinom planu Brexita

John Bercow zadao novi udarac vladinom planu Brexita
John Bercow / Vijesti.ba
Predsjedavajući Donjeg doma britanskog parlamenta u ponedjeljak je odbacio vladin pokušaj za novim glasanjem o sporazumu o Brexitu, zadajući novi udarac planu premijera Borisa Johnsona da izvede zemlju iz Evropske unije do kraja mjeseca.

Predsjedavajući John Bercow rekao je da je glasanje koje vlada želi "u suštini isto" kao i ono održano u subotu, i time krši pravila paralmenta. Kazao je da bi "predstavljalo ponavljanje i bilo bi neprimjereno" dopustiti novo glasanje u ponedjeljak.

Johnson je postigao sporazum s 27 država članica EU u prošloj sedmici. Poslanici su, međutim, u subotu odgodili svoju podršku sporazumu dok se ne odobri novi zakon potreban za njegovo usvajanje.

Vlada planira predstaviti svoj ključni prijedlog Brexita tokom dana, nakon čega će poslanici održati prvi krug rasprava i glasanja u utorak. Johnson se nada da će parlament usvojiti prijedlog sporazuma prije 31. oktobra kada bi Britanija trebala napustiti EU.

Nejasno je, međutim, da li vlada ima dovoljan broj glasova i dovoljno vremena da ispuni rok za Brexit, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo