15°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

21.10.2019 / 18:37 Regija - Napad u Zadru

U EU (Hrvatskoj) tuku američke vojnike, Kolinda i Plenković šute

U EU (Hrvatskoj) tuku američke vojnike, Kolinda i Plenković šute
Foto: Index.hr / Vijesti.ba
Dva tamnoputa gej vojnika iz SAD-a u subotu navečer su pretučena u zadarskom noćnom klubu Opera.

Oni su navodno otvoreno pokazali da su homoseksualci, prenosi Index.hr pozivajući se na izvore portala Zadarski.hr.

Prema informacijama koje prenose hrvatski mediji, na ovaj par je nasrnulo nekoliko muškaraca.

"Prošle noći smo doslovno doživjeli jedan od najgorih trenutaka ikada u životu. U klubu nas je napala grupa od osam do deset hrvatskih muškaraca. Nikad se u životu nisam osjećao tako bespomoćno. Izgledalo je kao da nas ne namjeravaju pustiti žive", ispričao je jedan od napadnutih.

Iz zadarske policije kažu kako je kompletan slučaj okvalificiran kao narušavanje javnog reda i mira te kako će odgovorni za napad biti adekvatno sankcionirani za svoje ponašanje.

"U napadu na dvojicu američkih vojnika učestvovalo je više nepoznatih osoba koje su im nanijele lakše tjelesne povrede udarajući ih šakama i nogama u glavu. Prva policijska stanica intenzivno radi na utvrđivanju identiteta napadača i razlozima zašto su uopće napadnuti", kazala je lokalna policija novinarima portala Zadarski.hr.

Za sada se traže napadači zbog narušavanja javnog reda i mira, što je u domeni prekršaja, ali istraga će pokazati je li u fizičkom napadu na tamnopute gej vojnike bilo elemenata zločina iz mržnje, tj. krivičnog djela.

Treba napomenuti da je ovo prvi put u historiji Evropske unije da je američki vojnik napadnut na teritoriji Evropske unije, odnosno u ovom konkretnom slučaju njene članice Republike Hrvatske.

S druge strane o napadu na američke vojnike za sada se nije oglasio niko iz državnog vrha Republike Hrvatske, iako se očito radi o napadu koji je inspirisan rasizmom i homofobijom.

Portal Index.hr javlja da Hrvatska policija slučaj tretira tek kao prekršaj a ne kazneno djelo.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo