17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

21.10.2019 / 19:49 BiH - Prekinuta sjednica

Nije utvrđena rang lista za direktora SIPA-e

Nije utvrđena rang lista za direktora SIPA-e
Foto: Avaz / Vijesti.ba
Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH danas su na sjednici u Sarajevu  obavili razgovori s kandidatima koji ispunjavaju uvjete javnog konkursa za izbor novog direktora SIPA-e, jer aktuelnom direktoru Perici Staniću mandat istječe 5. novembra.

No, kako nam je rečeno, iako je najavljeno, nije utvđena konačna rang lista s imenima kandidata.

Članovi Nezavisnog odbora razmotrili su u septembru prijave pristigle na konkurs za izbor direktora SIPA-e i utvrdili da od pet prijavljenih kandidata četiri ispunjavaju uvjete.

Prema proceduri, Nezavisni odbor dostavlja rang-listu ministru sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Draganu Mektiću, koji je, prema zakonom predviđenim procedurama, dostavlja Vijeću ministara koji imenuje novog direktora ove policijske agencije.

Prijave su poslali aktuelni direktor SIPA-e Stanić, direktor Policije RS Darko Ćulum, bivši direktor SIPA-e Goran Zubac, ali policijski službenik iz Trebinja Žarko Laketa.

Očekuje se da Enes Obralija pojasni odluku Nezavisnog odbora na čijem je čelu.

Saznajemo da je sjednica je prekinuta i bit će nastavljena nakon što se dobiju svi podaci o od MUP RS o penzionom stažu za sve kandidate.

Kako saznajemo, u petak je stigao dopis da neko od kandidata ima uslove za penziju.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo