17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

21.10.2019 / 20:00 Fudbal - Ekskluzivno

Selektor Danske za Vijesti.ba: Balkanski igrači imaju vjeru u sebe

Selektor Danske za Vijesti.ba: Balkanski igrači imaju vjeru u sebe
Age Hareide / Vijesti.ba
Norveški stručnjak Age Hareide na najboljem je putu da nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine odvede reprezentaciju Danske i na Evropsko prvenstvo naredne godine.

Jedan od najboljih skandinavskih trenera preuzeo je reprezentaciju Danske u decembru 2015. godine od Mortena Olsena, koji nije uspio u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine pobijediti Švedsku u baražu.

Age Hareide je u bogatoj trenerskoj karijeri osvajao naslove prvaka Švedske sa Helsingborgom i Malmeom, Danske sa Brondbyjem i Norveške sa Rosenborgom, a osvojio je i kup Norveške sa Moldeom. Jedini je skandinavski trener koji je osvojio naslove prvaka u tri skandinavske fudbalske lige. Pored Danske bio je selektor i rodne Norveške

Igračku karijeru je proveo u norveškim klubovima Hoddu i Moldeu, te Norwich Cityju i Manchester Cityju u Engleskoj. Za reprezentaciju Norveške je odigrao 50 utakmica i postigao pet golova.

Ovaj 66-godišnji Norvežanin pristao je dati ekskluzivni intervju za Vijesti.ba samo nekoliko sati prije utakmice Danske protiv Luksemburga u Aalborgu. Hareide je u intervju govorio o svojim trenerskim uspjesima, poznavanju fudbala na Balkanu, planovima za budućnost…

Razgovarao: Haris Ljevo

Jedini ste trener koji je osvojio šampionske titule u tri različite skandinavske lige (Norveška, Švedska, Danska) i mnogi fudbalski stručnjaci smatraju da ste mogli ostvariti sjajne rezultate u nekoj od vodećih evropskih liga ali ostali ste cijelu trenersku karijeru u skandinavskom fudbalu. Zašto?

HAREIDE: Imao sam mogućnosti da radim u Engleskoj i SAD-u, ali odbio sam te ponude. Trenirao sam velike klubove u Skandinaviji i reprezentacije Norveške i Danske, i sretan sam zbog toga.

Danska je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prošle godine eliminisana u osmini finala od Hrvatske. Kakvo je vaše mišljenje o balkanskom fudbalu?

HAREIDE: Svi igrači s Balkana koje sam imao priliku trenirati u svojoj karijeri imali su sjajne sposobnosti, dobre vještine, vjeru u sebe. Balkanski narodi su dobri u svim loptaškim sportovima.

Sjećate li se nekih od balkanskih igrača i trenera i šta mislite o njima?

HAREIDE: Poznajem dosta njih iz starije generacije kada sam i sam bio fudbaler, ali nisa siguran mogu li se sjetiti njihovih imena. Znam za Dragana Džajića, Petrovića, koji je igrao za Arsenal, Jankovića iz Manchester Uniteda, Stepanovića iz Manchester Cityja…

Skandinavske zemlje su uvijek imale odlične fudbalere i timove, ali u zadnje vrijeme, iako imaju dobre igrače, nedostaju im vrhunski rezultati na klupskom i reprezentativnom nivou. Koji je glavni razlog?

HAREIDE: Skandinavske zemlje prodaju svoje mlade igrače u strane zemlje, što naše domaće lige čini slabim. To je glavni razlog izostanka velikih rezultata.

Koja je glavna razlika između današnjeg fudbala i fudbala iz vremena kada ste vi bili aktivni igrač?

HAREIDE: Glavne razlike su u brzini igre, a današnji fudbal karakterišu i veći intenzitet igre i bolja tehnika.

Danski fudbalski savez (DBU) objavio je da će vas na klupi reprezentacije nakon ljeta 2020. i završetka Evropskog prvenstva zamijeniti Kasper Hjulmand. Kakvi su vaši planovi u budućnosti.
 
HAREIDE: Imam samo jedan plan da odvedem Dansku na Evropsko prvenstvo 2020. godine, a šta će poslije toga biti ne znam.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo