29°C
Mostar 34°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

21.10.2019 / 21:35 Svijet - Donald Trump

Zbog sukoba na njihovim granicama poginulo je mnogo Turaka

Zbog sukoba na njihovim granicama poginulo je mnogo Turaka
Donald Trump / Vijesti.ba
Američki predsjednik Donald Trump je izjavio u ponedjeljak da je mnogo Turaka poginulo zbog sukoba na njihovim granicama.

"Stižu nam dobre vijesti. Prekid vatre je i dalje na snazi", rekao je on novinarima u Bijeloj kući, dok je pravdao razloge svoje odluke o povlačenju američkih trupa iz Sirije, prenosi Anadolija.

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je u subotu da će se ukupno oko 1.000 vojnika povući iz sjeverne Sirije te da se očekuje da će se premjestiti u zapadni Irak, kako bi nastavili kampanju protiv pripadnika oružane grupe Islamske države Irak i Levant (ISIL) te "pomogli da se odbrani Irak".

Turska je u četvrtak u pregovorima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom pristala na petodnevni prekid ofanzive na sjeveroistoku Sirije, kako bi dopustila kurdskim borcima da se povuku iz "sigurne zone", koju Ankara namjerava uspostaviti pored svoje granice sa Sirijom.

Svrha je primirja, također, ublažiti krizu potaknutu ovomjesečnom odlukom američkog predsjednika o povlačenju svih 1.000 vojnika iz sjeverne Sirije, mjerom koja je kritizirana u Washingtonu i drugdje kao izdaja lojalnih kurdskih saveznika, koji su se godinama borili uz američke snage protiv ISIL-a, prenosi Al Jazeera.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo