29°C
Mostar 34°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

21.10.2019 / 23:25 Svijet - Mike Pompeo

Trump će poduzeti vojnu akciju protiv Turske, ako bude potrebe

Trump će poduzeti vojnu akciju protiv Turske, ako bude potrebe
Mike Pompeo / Vijesti.ba
Američki državni sekretar Mike Pompeo je rekao da je predsjednik SAD Donald Trump spreman poduzeti vojnu akciju protiv Turske, ukoliko bude potrebe za tim.

Pompeo je razgovarao s Wilfried Frostom za CNBC vijesti, a između ostalog, dotakli su se i trenutnog prekida vatre u Siriji i situacije u Ukrajini. Pompeo je u razgovoru s Frostom odbio otkriti crvenu liniju koja će ubrzati vojne akcije protiv Ankare, rekavši da ne želi pričati o planovima predsjednika i o tome hoće li se preduzimati strašni poduhvat upotrebe vojne sile.

Osim toga, dodao je da će Washington prvenstveno upotrijebiti ekonomske i diplomatske ovlasti prije nego što pribjegne vojnoj akciji.

- Sigurno ćemo ih upotrijebiti. To je ono što prvenstveno koristimo - rekao je Pompeo.

Američki potpredsjednik Mike Pence je prošle sedmice objavio sporazum prema kojem Ankara obustavlja svoje vojne operacije na pet dana, omogućavajući SAD-u na taj način da olakša povlačenje kurdskih snaga sa sjevera Sirije.

Dogovor o primirju je odmah kritiziran, čak i od strane republičkih saveznika u Kongresu, koji su rekli da je primirje Turskoj dalo sve što je željela. Pompeo je stao u odbranu sporazuma, rekavši da je u potpunosti uvjeren da je prekid vatre spasio mnoge živote, prenosi Avaz.

- Ne samo živote kurdskih boraca, već i nacionalnih manjina u toj regiji - rekao je Pompeo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo