13°C
Mostar 18°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

22.10.2019 / 13:52 BiH - Turska

Otvorena zgrada Ambasade BiH u Ankari

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak svečano je otvorio 22. oktobra 2019. godine zgradu Ambasade BiH u Ankari.

Prilikom današnje ceremonije otvaranja u Ankari ministar Crnadak je rekao da je ovaj čin još jedan dokaz da smo trajno opredjeljeni za unapređenje odnosa BiH i Republike Turske.

Ministar je naglasio da je glavni zadatak u narednom periodu unapređenje ekonomije i međusobne trgovinske razmjene. On je izrazio nadu da će rad Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uskoro biti odblokiran, kako bi bio ratifikovan revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini BiH i Republike Turske. Njime bi, kako je objasnio, bila otvorena vrata još bržem razvoju ekonomskih odnosa BiH i Turske.

"BiH i Turska dostigle su jednu milijardu KM spoljnotrgovinske razmjene u prošloj godini, a nadam se da bismo primjenom ovog ugovora u narednim godinama stigli i do dvije milijarde KM. BiH će, takođe, nastaviti da unapređuje i političke odnose sa Republikom Turskom, koja je važan partner i BiH i regionu", rekao je ministar Crnadak.

Ministar je pozdravio potpisivanje protokola o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd i pozvao preduzeća iz Turske da investiraju u BiH, posebno u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, energije, turizma i hrane.

Ceremoniji svečanog otvaranja Ambasade prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Sabri Demir, predsjednik parlamentarne grupe prijateljstva BiH i Turske Refik Ozen, u ime Vlade Republike Turske ministar omladine i sporta Mehmet Kasapoglu, gradonačelnik Ankare i brojni predstavnici diplomatskog kora u Ankari.

Zgradu Ambasade u Ankari BiH je dobila procesom sukcesije imovine bivše SFRJ, Rezolucijom Komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine iz 2006. godine. Renoviranje objekta finansirale su gradske vlasti u Ankari.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo