16°C
Mostar 19°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

22.10.2019 / 20:00 Politika - Dekan FPN za Vijesti.ba

Turčalo: Rusija će osim NATO puta opstruirati i EU put BiH

Turčalo: Rusija će osim NATO puta opstruirati i EU put BiH
Foto: Vijesti.ba

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo kazao je za Vijesti.ba da je, kada je u pitanju jačina ruskog i zapadnog utjecaja u BiH, ovdje više pitanje ko ima jasniju predstavu šta želi u Bosni i Hercegovini, odnosno u cijeloj regiji.

"Ako pratimo diskurs i djelovanje Rusije i njezinih isturenih igrača u Bosni i Hercegovini onda je jasno da je rusko oponiranje vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine snažnije, nego zalaganje zapadne divizije međunarodne zajednice da se prevaziđu te prepreke", kaže Turčalo.

Neki smatraju da je Rusija za sada konkretnija i uspješnija, barem kada je NATO put BiH u pitanju, pogotovo u odnosu na zemlje Evropske unije. Sam Dodik kaže da mu PIK ne može ništa od kada Rusija tamo igra važnu ulogu i blokira razne zaključke.

Na pitanje koliko je tačna ova konstatacija, Turčalo odgovara je Rusija konkretna i uspješna u onolikoj mjeri koliko je zapadna divizija međunarodne zajednice nezainteresirana ili isključivo reaktivna, a ne proaktivna u svom djelovanju, pa i po pitanju NATO integracija Bosne i Hercegovine.

"U svim slučajevima na Zapadnom Balkanu domet Rusije po pitanju blokade NATO puta zemalja regije svoje granice je dosegao kada su zemlje članice Saveza bile odlučne da je proširenje od geostrateške, a u ovim posljednjim slučajevima i simboličke važnosti za NATO", smatra naš sagovornik.

Turčalo dodaje kako ne treba zanemariti da smo imali ozbiljne ruske hibridne operacije i protiv crnogorskog članstva i poziva Makedoniji u punopravno članstvo, ali da nisu uspjele osujetit niti članstvo Crne Gore, niti poziv i proces ratifikacije ugovora o punopravnom članstvu sa Makedonijom.

"Što se tiče samog Vijeća za implementaciju mira, podjele unutar tog tijela Rusija eksploatira skoro već deceniju, čak često do mjere da obesmišljava njegovo djelovanje. Otuda proizilaze takvo uvjerenje člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS", ističe dekan FPN-a.

Je li to samo Rusija, s obzirom da su nedavno i Francuzi stali uz Dodika, pa i Italijani?

"Tu imamo situaciju da je Rusija vrlo jasno suprotstavljena NATO integracijama Bosne i Hercegovine, dok će se njezino oponiranje i eurounijskim integracijama vidjeti u onom trenutku kada se pokušaju implementirati zahtjevi Evropske komisije iz mišljenja o aplikacije BiH za članstvo u EU. S druge strane, neke od država se vode idejom da svako pitanje oko kojeg ne postoji konsenzus treba ostaviti po strani - što je apsolutno neprihvatljivo - te na taj način asistiraju vanjskim i unutrašnjim akterima koji opstruiraju euroatlantske integracije", zaključio je Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu za Vijesti.ba.

H.LJ.(Vijesti.ba)

Izdvajamo