14°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

22.10.2019 / 19:51 Svijet - U Sočiju

Putin i Erdogan potpisali sporazum o saradnji u Siriji

Putin i Erdogan potpisali sporazum o saradnji u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan potpisali su u utorak u Sočiju sporazum o saradnji, nakon razgovora usmjerenih na tursku vojnu operciju u Siriji.

Njihov susret trajao je skoro sedam sati - znatno duže nego što se prvobitno očekivalo - dok su novinari čekali na pojavljivanje dvojice čelnika.

Razgovori u Sočiju bili su usmjereni na situaciju u Siriji, posebno na trenutnu tursku ofanzivu u sjeveroistočnoj regiji.

Ruski vojni policajci i sirijski vojnici bit će razmješteni na sjeveroistoku Sirije, dok će se turska vojna operacija "Izvor mira" nastaviti na limitiranoj teritoriji, dogovorili su predsjednici dvije zemlje nakon dugih razgovora. 

Devetog oktobra regiju su napali turski vojnici i militanti u njihovom savezništvu. Operacija je imala za cilj kurdske milicije koje Ankara smatra teroristima. Ofanziva, nazvana "Opercija izvor mira", pokrenuta je samo dva dana nakon što je predsjednik Donald Trump objavio povlačenje američkih snaga sa sjeveroistoka Sirije.

Prošle su sedmice SAD i Turska dogovorile petodnevno primirje u regiji, koje ističe večeras u 22 sata po lokalnom vremenu. Pauza u operaciji ima za cilj omogućiti milicijama pod kurdskim vodstvom povlačenje iz regije kako bi se tu stvorila "sigurna zona" koju Turska namjerava uspostaviti u Siriji. Erdogan je tokom dana izjavio kako je spreman da nastavi s opercijom ukoliko SAD ne ispune svoja obećanja, prenosi RT. (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo