17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

23.10.2019 / 10:49 Svijet - Uoči izbora

U Bugarskoj 11 posto ispitanika glasalo bi ako bi dobili novac

U Bugarskoj 11 posto ispitanika glasalo bi ako bi dobili novac

Preko 600.000 Bugara glasalo bi na političkim izborima ako bi dobili finansijski poticaj ili ako bi bili na to prisiljeni, pokazuje istraživanje kompanije Gallup International.

Nacionalno reprezentativno istraživanje provedeno je među 796 ispitanika starijih od 18 godina između 4. i 11. oktobra i dio je mjesečnog istraživačkog programa agencije.

Na pitanje hoće li na lokalnim izborima 27. oktobra glasati za kandidata, stranku ili koaliciju za novčani ili neki drugi poticaj ili ako su na to prisiljeni, 11 posto ispitanika priznalo je da hoće, 81 posto ne bi, a preostalih osam  procenata nije željelo da se izjasni, prenijela je bugarska novinska agencija BTA.

Tih 11 posto je uslovno jednako sa preko 600.000 stanovnika od ukupno 5,5 miliona koji stalno borave u Bugarskoj i koji imaju pravo glasa, navodi Gallup.

Sociolozi pretpostavljaju da se određeni dio od osam posto koji nisu sigurni i nisu se izjasnili, može pridružiti onima koji su skloni novčanom poticaju ili podliježu prisili.

Najviše onih koji priznaju da bi glasali u zamjenu za poticaj ili kada bi bili prisiljeni ​​ je među najsiromašnijima i onima sa najnižim obrazovanjem.

Među Romima taj udio iznosi 40 posto. Istraživanja su pokazala da su najmlađi uglavnom spremni biti iskreni na temu uticaja na glasanje, ali za značajan broj njih trebalo bi uzeti u obzir njihov ekonomski ćorsokak ili pritisak poslodavaca, navodi BTA.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo