8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

23.10.2019 / 14:59 Politika - Sastanak u SDP-u

Nikšić sa Sattlerom: Ovakvu situaciju jedino mogu riješiti vanredni izbori

Nikšić sa Sattlerom: Ovakvu situaciju jedino mogu riješiti vanredni izbori
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić primio je u nastupnu posjetu Johanna Sattlera, novog šefa delegacije Evropske unije u BiH, a tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Poseban fokus razgovora odnosio se na neformiranje vlasti na državnom i federalnom nivou, te je na sastanku iskazano zajedničko mišljenje kako to mora biti apsolutni prioritet djelovanja Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Nikšić je rekao kako je u Bosni i Hercegovini u posljednjih pet godina u potpunosti poremećen sistem vrijednosti, što je dovelo do apsolutnog zastoja u mnogim segmentima bh. društva. To je i jedan od glavnih razloga zbog kojeg se nacionalističke stranke i ne mogu dogovoriti oko formiranja vlasti.

Ovakvu situaciju bi jedino mogli riješiti vanredni izbori, a promjene Izbornog zakona u smislu mogućnosti raspisivanja vanrednih izbora, ali i transparentnijeg načina održavanja izbornog procesa, su ono na čemu SDP godinama insistira.

Na sastanku je rečeno kako SDP u proteklom periodu nikada nije bio oponent interesima građana, od kojih su najvažniji integracije BiH u Evropsku uniju i NATO, te da je u mnogim segmentima reformi, koje je vodila i međunarodna zajednica, SDP uvijek bio konstruktivna opozicija.

Na kraju sastanka zajednički je pohvaljen rad Vlade Kantona Sarajevo, sa čijim su radom građani ovog kantona iznimno zadovoljni. Međutim, usprkos dobrom radu stranaka koje čine Vladu, njihov rad je pod velikim pritiskom zbog pokušaja njihove skoro svakodnevne diskreditacije, u kojima se ne biraju sredstva u pokušajima preslagivanja skupštinske većine i eventualne smjene Vlade Kantona Sarajevo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo