22°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

23.10.2019 / 20:00 Regija - Razgovor za Vijesti.ba

Azeski: EU je izdala Zaeva, SAD su jedini pravi strateški partner

Azeski: EU je izdala Zaeva, SAD su jedini pravi strateški partner
Foto: Vijesti.ba
Veto francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na summitu Europske unije na početak pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom bi mogao koštati mandata premijera Zorana Zaeva.

Socijaldemokratski šef Vlade Zoran Zaev je u subotu, samo dan nakon što je konačno potvrđeno da EU za sada neće otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, najavio nove izbore za 12. april 2020. godine.

Politički analitičar iz Skoplja Dejan Azeski kazao je za Vijesti.ba kako je Zoran Zaev još jedan u nizu izdatih političara od strane EU koji su se iskreno borili za evropsku perspektivu, a onda su ostavljeni na cjedilu.

„Tu prije svega mislim na grčkog premijera Alexisa Tsiprasa koji je dva puta za dvije ključne odluke – prvo za finansijsku krizu u Grčkoj i drugo za Prespanski sporazum uradio zaista velike ustupke i zato je izgubio izbore, funkciju i vlast i sada trpi cijela njegova partija. Slično EU radi i sa Zoranom Zaevom“, kaže Azeski.

On dodaje kako je u Makedoniji još situacija stabilna i da će Zaev nastaviti da se bori iako se nalazi u teškoj i komlikovanoj situaciji i ne zna se šta će biti.

„U Makedoniji se još niko ne usudi prognozirati kakav će biti ishod izbora, jer trenutno gledajući, sve je moguće, slično kao i na predsjedničkim izborima, a velika slabost za proevropski blok je to što sama Evropa ne daje dovoljnu podršku i nikakve garancije da ćemo ikad ući u EU“, smatra on.

Međutim, dodaje naš sagovornik, narod ne želi da se vrati u jedan period loše prošlosti kada je demokratija bila na rubu i kada su se dešavale neke stvari koje ne trebaju i ne smiju da se dešavaju u savremenim evropskim državama u 21. stoljeću, tako da obje političke snage imaju svoje šanse, a sada ostaje da narod odluči koji put će izabrati.

U svakom slučaju, prema mišljenju Azeskog, Zoranu Zaevu sada treba alternativa evropskom putu.

„Da li će Makedonija da se u potpunosti posveti prvom strateškom partneru SAD-u po principu koji ima Izrael, Tajvan, Južna Koreja, Japan ili će ipak napraviti neki nepopularan potez da se udruži sa prvom ekonomskom silom svijeta Kinom, da poboljša odnose s našim tradicionalnim partnerom Turskom, Rusijom koja je uvijek tu na Balkanu, ostaje da se vidi“, zaključio je Dejan Azeski.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo