14°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

30.10.2019 / 12:56 Kultura - Probe

U SARTR-u pripreme za novu predstavu 'Bullying Collection' o vršnjačkom nasilju

U SARTR-u pripreme za novu predstavu 'Bullying Collection' o vršnjačkom nasilju
Foto: SARTR - Vijesti.ba

U Sarajevskom ratnom teatru SARTR u toku su probe i pripreme za predstavu "Bullying Collection" reditelja Aleša Kurta koja se bavi problemom vršnjačkog nasilja, a premijerno će biti izvedena 13. novembra.

Predstava je nastala prema tekstovima grupe autora (Nejra Babić, Aleš Kurt, Sam Guzman, Ian Mc Wethy).

S obzirom na to da se na vršnjačko nasilje najviše pažnje obraća kada ono eskalira do te mjere da dovodi do ubistva/samoubistva, "Bullying Collection" želi ukazati na taj sveprisutni problem, navodi se u saopćenju SARTR-a.

Na osnovu statističkih podataka, nažalost, ustanovljeno je da je svako treće dijete u Bosni i Hercegovini žrtva nasilja. Pozorište i ta predstava žele omogućiti onima koji su najčešće samo brojevi u statistici da progovore.

"Bullying Collection" je predstava sačinjena od sedamnaest scena koji temu vršnjačkog nasilja tretiraju iz različitih perspektiva. Bullying nije problem učitelja, roditelja, psihologa, druge djece, grada, zemlje, sistema, to je zločin u kojem svi oni učestvuju, ističe se u saopćenju.

U predstavi igraju Selma Alispahić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso i Vanja Matović.

Autorski tim čine još i dramaturginja Nejra Babić, scenograf Vedran Hrustanović, kostimografkinja Lena Samardžić, koreograf Branko Potočan, autor muzike Nedim Zlatar, fotograf Dženat Dreković i dizajner Đorđe Jovanović.

Prve reprize predstave zakazane su za 14., 15., 18. i 19. novembar.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo