9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

31.10.2019 / 16:12 Obrazovanje - Sarajevo

Općina Stari Grad raspisala konkurse za stipendiranje učenika i studenata

Općina Stari Grad raspisala konkurse za stipendiranje učenika i studenata
Foto: Vijesti.ba
Općina Stari Grad raspisala je danas konkurse za stipendiranje učenika i studenata u školskoj 2019/2020. godini različitih kategorija.

Svake godine Općina Stari Grad stipendira više od 300 učenika i studenata, za što se izdvaja više od 310.000 KM iz općinskog budžeta.

U narednoj godini sredstva za stipendije bit će i viša s obzirom na to da će Općina Stari Grad početi stipendirati i nadarene sportiste – učenike osnovnih i srednjih škola iz Starog Grada u cilju stimulisanja bavljenja sportom mladih ljudi.

Iz Općine Stari Grad je saopćeno da se stipendije dodjeljuju učenicima i studentima iz porodica boračke populacije, što su u najvećem broju slučajeva djeca demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, te u vrlo malom procentu djeca iz šehidskih porodica s obzirom na to da s godinama gube pravo na stipendiranje.

Stipendije mogu dobiti članovi porodica boračke populacije iz Starog Grada koji su na redovnom školovanju, mlađi od 25 godina i čiji roditelj je najmanje jednu godinu proveo u redovima Armije RBiH. Uslov je i da primanja roditelja ne prelaze iznos dvije prosječne plate FBiH, da se ne stipendiraju iz drugih izvora i da ne obnavljaju godinu na fakultetu. Ovaj Javni konkurs provodi općinska Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, a otvoren je narednih 30 dana.

Općina Stari Grad svake godine stipendira i nadarene učenike i studente koji se nalaze na redovnom školovanju u srednjim i visokoškolskim ustanovama. I oni moraju imati prebivalište na području općine Stari Grad, a uslov je i postignuti uspjeh: učenici srednjih škola sa najmanjom prosječnom ocjenom 4,80, a studenti fakulteta/akademija i pridruženih članica univerziteta sa najmanjom prosječnom ocjenom 9,00.

Kako bi se mladi motivirali za bavljenje tradicionalnim zanatima i deficitarnim zanimanjima, Općina već nekoliko godina nudi stipendije i ovim učenicima. Pravo učešća na Javnom pozivu imaju učenici I, II i III razreda srednjih strukovnih škola, koji pohađaju obrazovanje koje traje tri godine, koji nisu obnavljali godinu i učenici starih tradicionalnih zanata - šegrti koji zvanje stiču kod majstora starih zanata.

Prošle godine stipendirano je sedam učenika deficitarnih zanimanja, te 104 nadarena učenika i studenta.

Javni poziv za stipendiranje učenika/šegrta iz oblasti deficitarnih i starih tradicionalnih zanata otvoreni su narednih 15 dana, a provode se putem općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport.

- Svake godine izdvajamo značajna sredstva za stipendiranje naših učenika i studenata i to je naš doprinos njihovom školovanju i obrazovanju. Uvijek me raduje kada razgovaram s mladim ljudima koji se trude i uče, te ističu kako svoju budućnost vide u BiH, što i jeste naš cilj. Mladim ljudima trebamo osigurati uslove da žive i rade u svojoj zemlji. Nadam se i da će ove godine biti više prijavljenih učenika koji žele izučavati stare zanate kako bismo i na taj način doprinijeli njihovom očuvanju - kazao je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, saopćeno je iz Općine Stari Grad.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo