12°C
Mostar 18°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

31.10.2019 / 17:29 Politika - Komentar za Vijesti.ba

Komšić o izjavi Plenkovića: Obavjestio je samo Dodika, sve preko leđa povratnika

Komšić o izjavi Plenkovića: Obavjestio je samo Dodika, sve preko leđa povratnika
Foto: Vijesti.ba

Hrvatske vlasti će ispitati mogućnost promjene planirane trase autoputa od Banjaluke do Beograda, na teritoriji opštine Modriča, izjavio je danas premijer susjedne države Andrej Plenković.

Promjena trase će se, kako je rekao, tražiti da bi se izbjeglo rušenje kuća hrvatskih povratnika u toj opštini u Republici Srpskoj i selima Garevac, Čardak i Donji Kladari.

Plenković je rekao da je ministar saobraćaja Oleg Butković nedavno imao kontakt s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom na ovu temu, a angažovana je i Ambasada Hrvatske u BiH pa su obavljeni I dodatni politički i diplomatski kontakti o tom pitanju.

Ovu najavu Plenkovića za Vijesti.ba je prokomentirao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Hrvatska strana, sudeći po izjavi premijera Plenkovića, je o ovom slučaju obavijestila samo gospodina Dodika, tako da ja nemam precizne informacije.

Ali ako je ovo tačno, a trebalo bi da jeste, jer ne vjerujem da bi premijer Plenković iznosio netačne informacine u ovom slučaju, onda moram reći da me ovo neodoljivo podsjeća na gotovo isti slučaj sa Srbima povratnicima u Ortiješ kod Mostara gdje trasa koridora VC prolazi preko najplodnije zemlje Srba povratnika u HNK", kaže Komšić za Vijesti.ba i dodaje:

"Izgleda da i HDZ i SNSD svoje strateško političko partnerstvo grade preko leđa povratnika. HDZ u HNK preko srpskih leđa, a SNSD u Posavini preko hrvatskih leđa. Kako god, to je neprihvatljivo i mislim da trasu i jedne i druge saobraćajnice treba pod hitno izmjestiti i ne dirati povratničku imovinu!".
(Vijesti.ba)

Izdvajamo