19°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

04.11.2019 / 21:33 Regija - Direktorica Centra za evroatlantske studije

Milić: Kupovina ruskog oružja bi Srbiji donijela sankcije SAD-a

Milić: Kupovina ruskog oružja bi Srbiji donijela sankcije SAD-a
Foto: Vijesti.ba

Direktorica Centra za evroatlatnske studije Jelena Milić izjavila je danas da bi Srbija po automatizmu pala pod sankcije SAD ako bi kupila rusko oružje.

"Američki kongres je zbog ruskog mješanja u izbore u SAD, ali prije svega zbog ilegalne aneksije Krima, usvojio zakon koji se zove 'Borba protiv američkih neprijatelja kroz sankcije'. To su sektorske sankcije, najčešće je to blokada sredstava, zabrana kupovine i slične stvari... Nisu sankcije onog tipa kakve su Srbiji bile nametnute devedesetih godina od Savjeta bezbjednosti i Generalne skupštine UN", objasnila je Milićeva na televiziji O2.

Ona dodaje da na to ne mogu da utiču ni Stejt deparment ni Bijela kuća i da nema veze to što je Srbija vojno neutralna zemlja, prenosi B92.

"Srbija bi pala po automatizmu pod sankcije zato što bi eventualno kupila oružje. Ništa lično, to jeste poenta, to je zakon koji je usvojio Kongres, i Stejt department i Bijela kuća tumčenje tog zakona ne mogu da promjene. U Americi je zakon - zakon, i nije ništa lično", naglasila je direktorka Centra za evroatlantske studije.

Milićeva kaže da bi u tom slučaju pod sankcijama bili samo određeni sektori.

"Pod sankcije bi pali samo oni dijelovi koji su imali veze s kupovinom, dijelovi ministarstava ili pojedinci", rekla je Jelena Milić.


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo