30°C
Mostar 34°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 34°C
Bihać 35°C
Powered by Dark Sky

07.11.2019 / 10:08 Crna hronika - Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv turskog državljanina za carinsku prijevaru

Podignuta optužnica protiv turskog državljanina za carinsku prijevaru
Foto: Vijesti.ba

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Mustafe Oncua, rođenog 1981. godine, nastanjenog u Istanbulu, državljanina Turske.

Optuženi se tereti da je u više navrata, tokom 2014. godine, kao ovlaštena osoba za zastupanje u zemlji i inozemstvu poduzeća-pravne osobe “SEFAA” d.o.o. Sarajevo, s namjerom izbjegavanja carinskih, uvoznih i drugih dadžbina, prilikom uvoza robe u Bosnu i Hercegovinu, prilagao lažne i krivotvorene fakture, kojima je vrijednost uvezene robe prikazivana višestruko manjom.

Na temelju krivotvorenih faktura, obračunati su znatno manji iznosi uvoznih dadžbina, čime je nanesena šteta budžetu i građanima BiH u iznosu od 247.104,33 KM, a za navedeni iznos ostvarena nezakonita imovinska korist.

Optuženi se tereti da je počinio produljeno kazneno djelo carinske prijevare iz članka 216. Kaznenog zakona BiH.

Navode optužnice za ukupno devet tačaka optuženja, tužiteljstvo će dokazivati prilaganjem oko 150 dokaznih materijala, te pozivanjem šest svjedoka i stručnih vještaka. Optužnicom je zatraženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženog u iznosu od 247.104, 33 KM.

Podignuta optužnica proslijeđena je Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo