12°C
Mostar 18°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

07.11.2019 / 11:29 Ekonomija - "Jesen u Visokom"

Stručna predavanja za poljoprivrednike u Visokom

Stručna predavanja za poljoprivrednike u Visokom
Foto: INZ - Vijesti.ba

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ)  proteklih je dana bio partner izložbeno-prodajnog sajma poljoprivredno-prehrambenih proizvoda "Jesen u Visokom". 

Na sajmu, na kojem se predstavilo oko 90 izlagača iz 25 gradova širom BiH, dio aktivnosti je posvećen edukacijama i radionicama, pa je INZ prihvatio poziv organizatora da, kao prateći program, priredi tematske radionice - skupove za poljoprivredne proizvođače i zainteresirane građane.

Rukovoditelj Zavoda za zaštitu bilja u INZ Kasim Velić održao je interaktivno predavanje "Pravila upotrebe pesticida u biljnoj proizvodnji u cilju zaštite okoliša i pčelinjih društava".

Edukaciju "Uvođenje standarda u proizvodnji mlijeka-HACCP" priredili su stručnjaci INZ-a Benijamir Haurdić i Benjamin Čaušević, koji je bio i prezenter i moderator skupa kojem su prisustvovali, uz ostale zainteresirane, članovi visočkog udruženja mljekara. Održana je i Radionica "Kontrola mlijeka i higijenskih uslova kod malih prerađivača i proizvođača mlijeka", a predavači su bili stručnjaci sarajevskog "Milkprocesinga".

Tokom zanimljivih predavanja obje večeri sajma poljoprivredni proizvođači su imali priliku da 'razbiju iluzije' da im je za uvođenje tehnologija i sistema upravljanja kvalitetom, kao što je HACCP, potrebna "vojska zaposlenika", i to na primjerima  nakon što se procesi "poslože" po pravilima struke i utvrđenim procedurama.

Ranije ove godine, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je organizirao u više gradova i općina ZDK edukativne programe za poljoprivrednike ili interesna udruženja kao što su lovci, pčelari, mljekari, dok se za građane i sve one koji zanimaju ove teme, priređuju edukativne brošure i materijali, koji su dostupni u printanoj i elektronskoj verziji, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo