13°C
Mostar 20°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

07.11.2019 / 15:49 Ekonomija - Treći samit o hidroenergiji Balkana

Predstavnici FIPA-e na energetskim samitima u Beogradu

Predstavnici FIPA-e na energetskim samitima u Beogradu

Delegacija Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) učestvuje na Trećem samitu o hidroenergiji Balkana i Dvaneastom energetskom forumu jugoistočne Evrope koji se održavaju u Beogradu.

Predstavnici FIPA-e prezentiraju investicione mogućnosti u energetskom sektoru Bosne i Hercegovine i razgovaraju s potencijalnim investitorima.

Ovi međunarodni samiti su i ove godine okupili potencijalne investitore, vlasnike i promotore  investicijskih projekata, regulatore i donosioce odluka o izgradnji hidroelektrana, radi konsolidacije napora usmjerenih na efikasnu provedbu ključnih projekata izgradnje i obnove hidroelektana na području Balkana, kao i ključne elemente trenutnog rasta ulaganja u investicione projekte elektrana na obnovljive izvore energije  i nove mogućnosti ulaganja. 

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je imao zapaženu prezentaciju o energetskim potencijalima i atraktivnim investicionim projektima Bosne i Hercegovine, kao i predstojećoj reformi sistema poticaja, saopćeno je iz FIPA-e.

Regionalni predstavnik agencije Amir Kazić drugog dana samita će predstaviti učesnicima trenutne procedure i režim izdavanja potrebnih dozvola i saglasnosti za izgradnju elektrane koja koristi obnovljive izvore za proizvodnju električne energije

Predstavnici agencije FIPA su posebnu pažnju posvetili investitorima u obnovljive izvore energije, te je veći dio razgovora i sastanaka bio fokusiran na projekte novih hidroelektrana, vjetro i solarnih elektrana, o kojima su učesnike skupa informisale i prisutne delegacije Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede RS.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo