21°C
Mostar 22°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

08.11.2019 / 09:28 Svijet - Akcija policije

Prva žrtva protesta u Hong Kongu, smrt studenta će intenzivirati proteste

Prva žrtva protesta u Hong Kongu, smrt studenta će intenzivirati proteste
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Student s hongkonškog univerziteta koji je povrijeđen u protestima tokom vikenda umro je u petak. To je prvi smrtni slučaj u višemjesečnim antivladinim protestima u gradu pod kineskom vlašću koji će vjerovatno biti povod za nove nemire.

Chow Tsz-lok, student na hongkonškom Univerzitetu za nauku i tehnologiju (UST), umro je od poslijedica povreda koje je zadobio u ponedjeljak kada je pao s trećeg na drugi sprat parkina za vrijeme policijske akcije, podsjeća Reuters.

Očekuje se da će Chowova smrt izazvati nove proteste i podstaći daljnji bijes na policiju, koji su već pod pritiskom zbog optužbi za upotrebu pretjerane sile dok se grad bori s najgorom političkom krizom u posljednjih nekoliko decenija.

Studenti UST-a uništili su Starbucks radnju u kampusu, dio franšize za koju se smatra da je prokineska, a demonstracije se očekuju pred večer što je tradicionalno vrijeme za protesta.

Demonstranti su ove sedmice krenuli u bolnicu da se mole za Chow, ostavljajući cvijeće i stotine poruka na zidovima i oglasnim pločama u zgradi. Studenti su takođe organizirali mitinge na univerzitetima širom bivše britanske kolonije.

Studenti i mladi predvodili su stotine hiljada ljudi koji su u junu počeli izlaziti na ulice tažeći veću demokratiju, između ostalog su bili i zahtjevi protiv onoga što oni smatraju kineskim miješanjem u unutrašnja pitanje tog azijskog finansijskog središte.

Protesti, potaknuti sada ukinutim prijedlogom zakona za izručenje koji omogućuje ljudima da budu poslani u kontinentalnu Kinu na suđenje, evoluirali su u šire pozive za demokratiju, predstavljajući jedan od najvećih izazova za kineskog predsjednika Xi Jinpinga otkako je on preuzeo vlast 2012. godine.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo