14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

08.11.2019 / 15:12 BiH - Simpozij u Tuzli

Evidentiran porast plućnih oboljenja

Evidentiran porast plućnih oboljenja
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

U svijetu je evidentiran porast plućnih bolesti.

Najčešće plućne bolesti u Tuzlanskom kantonu su hronična opstruktivna bolest, karcinomi, pneumonije i astma, dok je učestalost slučajeva tuberkuloze znatno smanjena - rečeno je na 8. simpoziju o plućnim bolestima koji je danas održan u Tuzli.

Predavači iz BiH, Srbije i Hrvatske govorili su o dijagnostici i prezentirali općeprihvaćene metode liječenja.

Voditeljica Odjela za plućne bolesti i tuberkulozu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Kristina Galić kazala je da bi saradnja između klinika, posebno velikih centara doprinijela boljim terapijskim mogućnostima za bolesnika.

- S obzirom na visoku stopu zagađenja, imamo visok stepen hroničnih opstruktivnih bolesti pluća - kazala je Galić. 

Načelnik Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centar Tuzla Suad Dedić kazao je da hronična plućna bolest ima svake godine dopunu smjernica.

- Već su stigle nove smjernice za 2020. godinu o čemu moramo informisati kolege - istakao je.

Direktorica za medicinsko usavršavanje i naučno istraživanje UKC Tuzla Zumreta Kušljugić kazala je da će podržati sve edukativne skupove.

- Već osmi put zajedno s Ljekarskom komorom i sestrinskom organizacijom, UKC Tuzla nastoji da donese novine kako bi doktori i gosti mogli da razmijene znanje u cilju pružanja što bolje skrbi našim bolesnicima - kazala je Kušljugić. 

Na Simpoziju o plućnim bolestima sudjelovali su medicinske sestre i tehničari iz TK, Tešnja, Zenice i Brčko Distrikta. Osim razmjene iskustava, jedan od ciljeva ovakvih skupova je i da ljekari ujednače načine liječenja, odnosno pristup pacijentima. Složili su se da je i prevencija veoma bitna za smanjenje komplikacija.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo