17°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

08.11.2019 / 19:46 Politika - Predsjednik SBB-a

Radončić: Makron treba doći da lično vidi kako radikalizam ne stanuje ovdje

Radončić: Makron treba doći da lično vidi kako radikalizam ne stanuje ovdje
Fahrudin Radončić / Vijesti.ba
Izjava predsjednika Francuske Emmanuel Macrona da je BiH "tempirana bomba" izaziva brojne reakcije.

Među prvima su reagirali iz Islamske zajednice BiH. Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, tako je podsjetio Makrona da je BiH među prvim zemljama koje su usvojile zakon kojim se sankcionira odlazak na strana ratišta i priključivanje paravojnim formacijama.

Na osnovu tog zakona već su procesuirane desetine boraca povratnika, ne samo iz Sirije već i Ukrajine.

Taj zakon donesen je na inicijativu Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti BiH. U izjavi za "Avaz" Radončić kaže da izjava Makrona odmaže našoj državi.

- Na moju inicijativu, kao tadašnjeg ministra sigurnosti, BiH je donijela izmjene Krivičnog zakona kojima se zatvorskim kaznama sankcionira učešće na stranim ratištima. To smo učinili prvi u regionu, pa i prije nekih članica EU. Povratak boraca s ratišta u Siriji i drugdje jeste sigurnosni izazov, ali naša zemlja je vrlo odgovorna članica globalne koalicije u borbi protiv terorizma i za to smo dobili puna priznanja. Potpuno sam siguran da ćemo i u budućnosti imati jednako uspjeha protiv tog planetarnog zla kao i do sada. Mislim da se radi o izjavi koja je našu zemlju targetirala na način koji nam odmaže i smatram mudrim državnički potez Željka Komšića da pozove francuskog predsjednika da posjeti našu zemlju i lično se uvjeri da naše agencije imaju snagu i znanje da se nose s ovim zlom, koje nema uporište u našem narodu - kazao je Radončić za "Avaz".

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo