24°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

12.11.2019 / 10:32 Politika - Bivši šefovi diplomatija

EU ne smije da dozvoli širenje nestabilnosti na Balkanu

EU ne smije da dozvoli širenje nestabilnosti na Balkanu

Deset bivših ministara vanjskih poslova evropskih zemalja uputilo je otvoreno pismo Evropskoj uniji u kojem upozoravaju da je na jugu EU formiran "luk geopolitičke nestabilnosti", za koji se ne smije dozvoliti da bude proširen, te da je EU...

...nekim svojim nedavnim potezima ugrozila svoj utjecaj na "sopstvenom pragu".

„Stabilnost, demokratija i prosperitet u jugoistočnoj Evropi direktno su povezani s konsolidacijom evropskog projekta i kompletiranjem ujedinjenja kontinenta pristupanjem zemalja Zapadnog Balkana“, kaže se u pismu koje su potpisali bivši šefovi diplomatija šest članica EU i četiri kandidata za članstvo: Njemačke Zigmar Gabrijel, Austrije Karin Knajsl, Grčke Nikos Kocijas, Kipra Joanis Kasoulides, Bugarske Kristijan Vigenin, Hrvatske Vesna Pusić, te Sjeverne Makedonije Nikola Poposki, Albanije Ditmir Bušati, Crne Gore Igor Lukšić i nekadašnje SR Jugoslavije, bivši političar iz Srbije Goran Svilanović.

Oni u pismu, koje prenosi briselski portal Euroactiv, navode da "tvrdoglavo protivljenje" početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uprkos preporuci Evropske komisije i volji velike većine zemalja članica i Evropskog parlamenta, ugrožava utjecaj EU na sopstvenom pragu i njenu sposobnost da strateški utječe na jugoistočnu Evropu.

"To je strateška greška koja pomaže da se konsoliduje status quo na Zapadnom Balkanu i inercija EU na sve neurednijoj geopolitičkoj mapi. Obaveza EU je da doprinese stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Evrope. Zbog toga bi pristupanje Zapadnog Balkana EU trebalo smatrati odgovornom politikom, a ne teretom", navodi se u pismu.

Dodaje se da za region poput Zapadnog Balkana, koji se bori da pojača vladavinu prava, pristupni proces ka EU ostaje neophodan.

"Međutim, psihološki utjecaj takvih razgovora i transformativni efekti važni su za osjećaj ovih zemalja da su usidrene u EU. I iznad svega, to je pitanje povjerenja - 2003. godine, na samitu u Solunu, lideri EU obećali su članstvo tim zemljama", navodi se u pismu.

Šefovi diplomatija ukazali su i na to da je proces pridruživanja na Zapadnom Balkanu istovremeno i proces izgradnje države, te da je na isti način to i stabilan proces za cijeli region.

Ističe se da je neophodno da EU djeluje nezavisno i ojača svoju vanjsku politiku i odbrambene kapacitete, kao i da na narednom samitu dodijeli datum početka pregovora Skoplju i Tirani.

"EU bi trebalo da preuzme odgovornost tako što će djelovati strateški. Krajnje je vrijeme da EU kreativno pregleda i da uvidi svoju ulogu u novom međunarodnom okruženju kako bi u tom okruženju djelovala nezavisno i poboljšala svoje vanjske politike i odbrambene sposobnosti", zaključili su šefovi diplomatija.


(Vijesti.ba/VOA)

Izdvajamo