24°C
Mostar 32°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

12.11.2019 / 12:46 BiH - Podrška civilno-vojnoj saradnji

Ambasada SAD u BiH donirala čamac Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novo Goražde

Ambasada SAD u BiH donirala čamac Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novo Goražde
Foto: FENA - Vijesti.ba

U općini Novo Goražde (RS) danas je izvršena primopredaja čamca za Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) u toj općini. Čamac je donirala Ambasada SAD u BiH, putem tima za podršku civilno-vojnoj saradnji.

Istaknuto je da se saradnja civilnih i vojnih struktura 2010. godine, kada je ovo područje zadesila velika poplava, pokazala  jako efikasnom ali i otkrila slabosti malih lokalnih zajednica, a to je nedovoljna opremljenost struktura zaštite i spašavanja.

Donacija američke ambasade korak je ka boljoj tehničkoj osposobljenosti Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Novom Goraždu.

“Želja nam je uvijek pomoći lokalnim zajednicama, posebno u oblastima reagiranja na prirodne nepogode. U tom kontekstu vidim i ovu donaciju koja je ne samo znak zajedničke saradnje s ovom lokalnom zajednicom, već i sredstvo spašavanja života u njoj” - kazao je vođa tima za podršku civilno-vojnoj saradnji pri Ambasadi SAD u BiH Jackob Jerschina.

Podsjetio je da je putem kancelarije vojnog atašea Američka ambasada u BiH nedavno pomogla u rekonstrukciji područne škole u Novom Goraždu.

“To su samo neki od projekata na širem području BiH koje planiramo nastaviti, naročito u saradnji s našim partnerima a to je Odjel za civilno-vojnu saradnju Oružnih snaga (OS) BiH” - kazao je Jershina.

Zamjenik načelnice Općine Novo Goražde Arsenije Mirković kazao je da će današnja donacija doprinijeti jačanju lokalnih kapaciteta civilne zaštite i Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

“U saradnji s republičkom upravom Civilne zaštite i Ambasadom SAD-a, sačinili smo spisak potreba za našu civilnu zaštitu. Kada su ovaj dio BiH 2010. godine pogodile katastrofalne poplave, vidjeli smo sve nedostatke i u skladu s tim ali naravno i mogućnostima, nastojimo obezbjediti potrebnu opremu, tako da ova donacija za nas znači mnogo” - kazao je Mirković.

Zahvalnost donatorima danas su uputili i predstavnici Oružanih snaga BiH koji su prisustvovali primopredaji kao i predstavnici Republičke uprave Civilne zaštite i Doborovoljnog  vatrogasnog društva Novo Goražde.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo