14°C
Mostar 21°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

12.11.2019 / 18:54 Regija - Generalna sekretarka RCC

Bregu: Suština procesa proširenja jeste povezivanje tržišta i ljudi

Bregu: Suština procesa proširenja jeste povezivanje tržišta i ljudi
Majlinde Bregu / Vijesti.ba
Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinde Bregu izjavila je kako regionalna saradnja postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Evropsku uniju.

- S obzirom na to da je suština procesa proširenja povezivanje tržišta i ljudi, vjerujemo da je svaka inicijativa čiji je cilj odlučno ukidanje prepreka u našem regionu nužna i treba je razmotriti - kazala je Bregu u osvrtu na sastanke u Novom Sadu i Ohridu, odnosno takozvanom ‘malom Šengenu’ i ulozi RCC-a u tom pogledu.

Potcrtala je kako je misija RCC-a regionalna saradnja, navodeći da su u Ohrid bili pozvani da čuju prijedlog lidera tri ekonomije iz  regiona.

- Svih šest ekonomija regiona, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija su u procesu uspostavljanja regionalnog ekonomskog prostora, koji je zvanično predstavljen 2017. godine, na zahtjev svih šest pomenutih lidera, projekta čiji je cilj jačanje ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu i otklanjanje socijalnih prepreka mobilnosti mladih ljudi, stručnjaka, kvalifikovanih radnika i inovacija - navela je.

Bregu, međutim, upozorava da su u poređenju sa prije dvije i po godine, izgledi u tom pogledu daleko od dobrih.

- Proces pristupanja Evropskoj uniji je bio spor, a sada je i još nejasniji. Bilateralni sporovi i različiti pristupi doprinijeli su odgađanju zajedničkog ekonomskog prostora, uz određene aktivnosti koje su bile na listi prioriteta, a sada više nisu. Previše obaveza iz regionalnih sporazuma još nije ispunjeno. Opterećujući propisi i prekomjerna birokratija i dalje guše poslovanje i privrednike - precizira ona, pitajući se šta je novina sastanka u Ohridu?

Istovremeno, ističe kako je za RCC regionalna saradnja aktivnost koja se razvija.

- U julu, na samitu u sklopu Berlinskog procesa RCC iznijelo je ideju o sporazumu o putovanju sa ličnom kartom u cijelom regionu. Svjesni smo da je bilateralno ovo teško ostvariti, ali smo svi zajedno uspjeli sa sporazumom o smanjenju cijena rominga, koji je potpisalo svih šest ekonomija. Ta se politička volja može ponoviti? Zar ne? - navodi Bregu.

U tom kontekstu, ističe kako regionalna saradnja postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Evropsku uniju.

- S obzirom na to da je suština procesa proširenja povezivanje tržišta i ljudi, vjerujemo da je svaka inicijativa čiji je cilj odlučno ukidanje prepreka u našem regionu nužna i treba je razmotriti - zaključila je Bregu, saopćeno je iz RCC-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo