21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

12.11.2019 / 20:52 Obrazovanje - Postignut dogovor

Od ponedeljka ponovno pokretanje nastave na fakultetima medicinske grupacije

Od ponedeljka ponovno pokretanje nastave na fakultetima medicinske grupacije
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ponovno pokretanje nastave na Stomatološkom i Farmaceutskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) najavljeno je za ponedjeljak, 18. novembra.

Dogovor je to postignut na današnjem sastanku predstavnika Rektorata UNSA i Kliničkog centra, delegacija svih fakulteta medicinske grupacije, Sindikata i studenata, a koji je organiziralo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS te ministrica Zineta Bogunić, saopćeno je iz Press službe KS.

Rezultat sastanka je za petak najavljeno potpisivanje obavezujućeg ugovora između Rektorata i KCUS-a kao nastavne baze za medicinske fakultete o međusobnim pravima i obavezama. Upravo je nedostatak tih ugovora bio povod prekidu nastave na fakultetima medicinske grupacije.

- Usaglasili smo se o nužnosti potpisivanja ugovora gdje će Klinički centar nastaviti da pruža nastavu za fakultete medicinske grupacije. Nastavu smo morali prekinuti jer nismo imali ugovore za rad sa ovim fakultetima. Takvo stanje nas je uvelo u protuzakoniti rad gdje bi svaka inspekcija zbog takvih okolnosti mogla kazniti uposlene - istakla je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, naglašavajući da ugovor mora biti bilateralan, a pravnici i ekonomsiti razmotriti će sve njegove aspekte.
Istaknuto je da, nažalost, integracija Univerziteta još nije završena. Upravo to i generira veliki broj otvorenih pitanja i problema što se prelama preko leđa i studenata i profesora.

Prema najavama rektora Univerziteta Rifeta Škrijelja, sveobuhvatan nacrt ugovora će se u dogovorenim rokovima proslijediti Kliničkom centru.
- Za izradu ovih ugovora biće nam neohodni ulazni podaci sa Kliničkog centra i fakulteta medicinske grupacije kako bi se mogla izraditi barem okvirna specifikacija troškova. Rektorat čeka da se izvrši pravna integracija. To se nije još dogodilo što mene kao rektora limitira u donošenju odluka u ime svih organizacionih jedinica - istakao je rektor Škrijelj, ocjenjujući da se nažalost prvo uradila finansijska a ne i pravna integracija.

Ocjenjujući sastanak vrlo produktivnim, dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga je izrazila je zadovoljstvo što je prepoznato ogromno opterećenje preko norme tog fakulteta.
- Što se tiče nekliničke nastave, koja je takođe bila zaustavljana, mi ćemo potpisati kao i uvijek do sada posebne ugovore između fakulteta medicinske grupacije i Medicinskog fakulteta, što će obezbijediti održavanje dalje nastave - zaključila je Čavaljuga.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo