23°C
Mostar 32°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

13.11.2019 / 20:00 Svijet - Komesar za proširenje

Hahn o stanju u EU: Trenutno su svi zbunjeni i paralizovani

Hahn o stanju u EU: Trenutno su svi zbunjeni i paralizovani
Johannes Hahn / Vijesti.ba
Stupanjem na dužnost komesara za proširenje Evropske unije, Johannes Hahn suočio se s velikim problemom - misija za koju je zadužen bila je nemoguća, piše Financial Times.

Bolno priznanje

Njegov šef, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, jasno je dao do znanja da se bloku za vrijeme njihovog mandata neće pridruživati nove članice. Bilo je to bolno priznanje Evropske unije čiji se broj članica gotovo udvostručio između 2004. i 2013. godine.

Hahnov zadatak bio je da održi evropski put zemalja aspiranata za članstvo u EU, iako je uskraćen za mogućnost da im ponudi skorašnje članstvo. Međutim, ta njegova misija izložena je poteškoćama nakon što su države članice EU prošlog mjeseca odbile da podrže njegovu preporuku da Sjeverna Makedonija i Albanija pristupe formalnim pregovorima o pridruživanju.

EU je takvom odlukom razočarala narode na Balkanu, te je optužena da zapostavlja stratešku i nestabilnu regiju.

Hahn je u intervjuu na kraju svog petogodišnjeg mandata jasno iskazao frustracije ovom strateškom greškom.

- Greška je došla tačno u vrijeme kada smo trebali znatno pojačati svoje napore da postanemo što jači igrač na globalnoj sceni. Gubitak utjecaja u regiji, koja nam je tako historijski i geografski bliska, ostavlja vakuum strateškim suparnicima EU poput Kine i Rusije - kazao je ovaj konzervativni austrijski političar za Financial Times.

Najviše ga boli, kako je rekao, činjenica da EU nije dokazala ključne principe za koje se zalaže - partnerstvo i odgovornost.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, prenose Vijesti.ba, blokirao je otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom. Hahn kaže kako je razočaran da je upravo Pariz bio taj koji je zaustavio pregovore sa Sjevernom Makedonijom, iako je ta država s Grčkom postigla dogovor o izuzetno osjetljivom pitanju svog imena.

Hahn smatra da je takva odluka „popljuvala“ dugogodišnji trud koji je Komisija uložila na uspostavljanje političkog okvira za dogovor, ali i poslala pogrešnu poruku regionalnim liderima.

- Proces pridruživanja temelji se na zaslugama, a ako mi ne priznajemo da je postignut napredak, nećemo uspjeti ni podstaći buduće reforme - svjestan je Hahn.

Udar na EU

Otkriva da mu je ubrzo nakon odluke o blokadi pridruživanja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio kako mu je „nejasno zašto bi on, poslije svih tih nedavnih dešavanja, trebao biti motivisan za pregovore“ sa bivšom pokrajinom Kosovom, čiju nezavisnost Beograd i dalje ne priznaje.

Takvi stavovi udar su na EU, koja je provela gotovo deceniju pokušavajući posredovati u razgovorima između Beograda i Prištine, prenose Vijesti.ba.

Hahn kaže da je, uprkos drami pri samom kraju njegovog mandata, ipak ponosan na napredak ostvaren na unapređenju odnosa između zemalja u regionu - Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije - koje se i dalje bore s tim da prebrode ratove i turbulencije iz devedesetih.

Napomenuvši da je EU u regiju uložila gotovo milijardu eura od 2015. godine, pohvalio je plan ukidanja usluga roaminga za korisnike mobilnih telefona u regiji do 2021. godine po uzoru na model EU.

- Sastanci lidera svih šest zemalja postali su uobičajeni - govori Hahn, podravljajući inicijativu lidera Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije da ukinu trgovinske barijere.

Hahn potcrtava da podržava dublji regionalni angažman, ali i da odbacuje sve prijedloge koji ne bi podrazumijevali punopravno članstvo u EU svih zemalja zapadnog Balkana.

- Uvijek govorim da je moja vizija od prvog dana svaku zemlju kandidatkinju pripremati za punopravno članstvo, uključujući i njihov ulazak u Šengenski prostor - rekao je Hahn.

Naglašava da će trebati vremena da se nadoknati šteta koju je nanijela neodlučnost EU o proširenju, ali da je i dalje optimista, jer je velika većina država članica podržala preporuku Evropske komisije da otvori pregovore sa Skopljem i Tiranom, prenose Vijesti.ba.

- U ovom trenutku svi su zbunjeni i paralizovani, ali ja se nadam da ćemo to prevladati što je prije moguće - zaključio je Hahn u intervjuu za Financial Times.

D.K.

(Vijesti.ba / FT)

Izdvajamo