14°C
Mostar 22°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

15.11.2019 / 08:04 Politika - Danas u Mostaru

Dodik uoči sastanka s Čovićem: Nema ANP-a

Dodik uoči sastanka s Čovićem: Nema ANP-a
Foto: Vijesti.ba

Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sastat će se danas u Mostaru.

Sastanak će se održati u Domu HDZ-a BiH s početkom u 11 sati, a izjave za medije planirane su u 13 sati.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će na današnjem sastanku u Mostaru sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem razgovarati o tome šta je to što sprečava afirmaciju srpskih i hrvatskih interesa, ali ne na štetu Bošnjaka.

"Neko je izabrao da mu je važniji neki tehnički dokument koji oni zovu godišnji nacionalni program (ANP) za članstvo u NATO, nego institucije BiH, njeni projekti i njen evropski put", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On smatra da je rješenje da u BiH bude postignut dogovor koji bi deblokirao saradnju sa NATO-om, a da nije ANP.

Dodik je ponovio da Republika Srpska neće podržati ANP, dodajući da BiH već sarađuje sa NATO-om kroz neke druge projekte, kao što je Partnerstvo za mir.

"Ono što je sada potrebno jeste novi institucionalni okvir u kome bi se radilo na reformi odbrane. Mi smo zainteresovani da se radi na smanjenju broja pripadnika Oružanih snaga, jer mnogo koštaju, a ne znače puno", rekao je Dodik.

On je pozvao Bošnjake da ponude neki dokument kojim može da se uspostavi saradnja sa NATO-om, ali je naglasio da to ne može da bude ANP za članstvo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo