35°C
Mostar 37°C
Tuzla 34°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

16.11.2019 / 20:34 Svijet - Zaštita okoliša

Aktivisti blokirali privatni zračni terminal u Ženevi

Aktivisti blokirali privatni zračni terminal u Ženevi
Foto: AFP - Vijesti.ba

Aktivisti koji se bore za zaštitu okoliša blokirali su u subotu privatni zrakoplovni terminal u ženevskoj zračnoj luci u znak protesta protiv, kako su kazali, apsurdnog oblika prijevoza.

Ženeva je čvorište privatnih zrakoplova bogatih i moćnih koji ili žive u blizini ili putuju na posao u grad do svojih privatnih banaka, aukcijskih kuća, bolnica ili ureda Ujedinjenih naroda.

Deseci aktivista organizirali su mirni prosvjed sjedenjem ispred zgrade manjeg terminala, napravivši lanac rukama. Policija je okružila čitavo područje.

"Blokirali smo privatni terminal jer se zalažemo za obranu klimatskih načela, kao i za socijalnu pravdu" stoji u objavi na Facebooku grupe Extinction Rebellion, osnovane prošle godine u Velikoj Britaniji. "Ovakva prijevozna sredstva u potpunosti su apsurdna."

Članovi aktivističke grupe Extinction Rebellion nadahnuli su aktivnosti brojnih istomišljenika diljem svijeta, koji pozivaju na smanjenje emisije stakleničkih plinova i ulaganje u ekosustave koji propadaju.

Naši političari poduzimaju neznatne mjere da bi zadovoljili građane, a istodobno ukazuju na to da bismo morali djelovati udruženim snagama u borbi protiv klimatskih promjena", rekao je 27-godišnji član grupe, student Nicolas.

"Ovakve privatne tvrtke poput ove iza nas, emitiraju tone i tone ugljikova dioksida u atmosferu", kazao je.

Tvrtka koja upravlja terminalom objavila je da je subotnji prosvjed izazvao tek manje probleme u prometovanju, no još se ne zna koliko će prosvjedi trajati.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo