11°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

17.11.2019 / 16:46 Kultura - 1919. godine

Na današnji dan osnovano Narodno pozorište Sarajevo

Na današnji dan osnovano Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo / Vijesti.ba
Narodno pozorište Sarajevo  dekretom je osnovano na današnji dan, 17. novembra  1919. godine, a svečani čin otvaranja, u novembru 1921. godine, pripao je Branislavu Nušiću, tadašnjem načelniku Umjetničkog odjeljenja Ministarstva prosvjete, saopćeno je iz te teatrske kuće.

U počecima svog postojanja Narodno pozorište Sarajevo je djelovalo, isključivo, kao dramski teatar.

Od 1946. Narodno pozorište dobiva i muzičke segmente djelovanja, pa su tako bogatoj povijesti tog teatra izuzetno pridonijeli Opera, odnosno Balet. Narodno pozorište Sarajevo je centralna teatarska kuća države BiH.

Narodno pozorište Sarajevo sa umjetničkim rezultatima, radom generacija umjetnika, a posebno načinom organizacije (tri ansambla Opera, Drama i Balet) je  važan element teatarskog i uopće duhovnog života u BiH.

U toku svog dugogodišnjeg djelovanja Narodno pozorište Sarajevo odigralo je ogroman broj dramskih, baletnih i opernih predstava po cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i u inozemstvu.

O uspjehu i napredovanju Narodnog pozorišta Sarajevo najrječitije govore brojna učešća na gotovo svim značajnim festivalima u regionu, pa i u Evropi, i gostovanjima u zemlji i inostranstvu, te mnoge nagrade i priznanja koje su dobili umjetnici i ansambli za kvalitet svojih izvedbi..., navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo