25°C
Mostar 33°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

19.11.2019 / 13:09 Kultura - Sarajevo

Poznata imena članova žirija 14. Pravo Ljudski Film Festivala

Poznata imena članova žirija 14. Pravo Ljudski Film Festivala

Ovogodišnji 14. Pravo Ljudski Film Festival bit će održan od 27. novembra do 2. decembra, kada će u Sarajevo donijeti uzbudljivu i odvažnu selekciju kreativnog dokumentarnog filma - od najnovijih radova mladih reditelja do neprevaziđenih dokumentarnih klasika.

Dio selekcije je i takmičarski program extra muros, posvećen filmovima nove generacije autora koji istražuju granice forme dokumentarnog i eksperimentalnog filmskog izraza, saopćeno je iz Udruženja Pravo Ljudski.

Selektor programa extra muros je Diogo Pereira, filmski autor i fotograf koji radi na relaciji Lisabon – Sarajevo, a o najboljem filmu takmičarskog programa odlučivat će međunarodni žiri u sastavu: Greg de Cuir Jr, Andrés Duque, Adrianna Quena, Ivana Kvesić i Jelena Maksimović.

Na 14. PLJFF dolazi direktorica omladinskog filmskog festivala Schweizer Jugendfilmtage u Zurichu Ivana Kvesić, koja radi i kao selektorica međunarodnog takmičarskog
programa Internationale Kurzfilmtage Winterthur, te programa open-air kina Film am See
omladinskog kulturnog centra Rote Fabrik Zurich.

Diplomirala je na Univerzitetu u Zurichu i trenutno studira na programu HyperWerk – postindustrijski dizajn u Baselu. Članica je Odbora SWAN-a (Audiovizuelna mreža žena Švicarske).

Jelena Maksimović se kao članica žirija vraća na PLJFF nakon što je u Sarajevu prošle
godine sa korežiserom Dušanom Grubinom predstavila film "Taurunum Boy". Maksimović je također održala filmsku radionicu PLJFF "Ko je vidio video?!" 2016. godine. Kao montažerka, korediteljka i koscenaristkinja radila je na filmovima koji su prikazivani na festivalima u Cannesu, Veneciji, Berlinu, Locarnu, Rotterdamu, Torontu, Sarajevu... Maksimović trenutno završava svoj drugi dugometražni film "Domovine" koji se bavi pitanjima vremenske i prostorne transgresije, ženskim iskustvima u ratu i miru, položajem žena u borbi i patrijarhatu.

Ove godine na Festivalu je i dvoje dokumentarista iz Venecuele. Adrianna Quena je
venecualanska dokumentaristkinja i aktivistkinja koja živi i radi u Barceloni. Diplomirala je dokumentarni film i jezičnu umjetnost, a od tad istražuje ekopolitičke teme kao što su
postekstraktivizam, industrija hrane i identiteti dijaspore. Njeni hibridni radovi promišljaju film kao čin koji ispiriše na razgovor međusobno udaljene aktere. Quena je profesorica na Escola Catalana de Cinematografía, a sarađuje sa Centrom za audiovizuelna istraživanja i
produkcijom Hangar. Trenutno radi na postprodukciji svog prvog dugometražnog filma
"Koita".

Španski reditelj venecuelanskog porijekla Andrés Duque djeluje u polju nefikcijskog filma sa snažnim esejističkim izrazom. Njegov debitantski rad "Iván Z" bavi se kultnim rediteljem Ivánom Zuluetom. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja (Punto de Vista, Cinéma du Réel, Dokufest, Unicorn Awards, Goya Awards), a izlagao je u kulturnim centrima i muzejima u Barceloni, Beču, Moskvi i Sankt Petersburgu.

Njima će se u odabiru najboljeg filma 14. PLJFF pridružiti i Greg de Cuir Jr , nezavisni
selektor, autor i prevodilac koji živi i djeluje u Beogradu. De Cuir je doktorirao na filmu
jugoslovenskog crnog talasa. Autor je retrospektive "Black Light" za Locarno Film Festival koja tokom ove i iduće godine gostuje u Zurichu, Amsterdamu, Madridu i drugim evropskim gradovima. U novembru ove godine organizirao je prvu retrospektivu Želimira Žilnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, u sklopu londonskog filmskog centra Close-up i agencije LUX.

Kao i svake godine, najbolji film selekcije extra muros bit će objavljen zadnjeg dana Festivala, kada će se saznati i ime dobitnika te biti dodijeljena glavna nagrada.

Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo