20°C
Mostar 25°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

19.11.2019 / 13:47 BiH - Ukazati na potrebu zaštite djece

Ombudsmeni BiH čestitali Međunarodni dan djeteta

Ombudsmeni BiH čestitali Međunarodni dan djeteta
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur čestitaju djeci Međunarodni dan djeteta - 20. novembar, te široj javnosti ukazuju na potrebu zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Ombudsmeni u svom radu posebnu pažnju posvećuju zaštiti prava djeteta kroz rad Odjela za praćenje ostvarivanja prava djece koji djeluje od 2009. godine.

Odjel je u tekućoj godini postupao u više od 170 predmeta koji se odnose na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu djece, ugrožavanje i kršenje prava djeteta u tzv. visoko konfliktnim razvodima, zaštitu djece od nasilja u porodici, školi, zaštitu prava djece migranata.

Do kraja ove godine Ombudsmeni će uputiti Preporuke nadležnim organima izvršne vlasti da u narednom periodu predlože nadležnim parlamentima usvajanje zakonskih odredbi kojim će se, tamo gdje to do sada nije učinjeno, izričito zabraniti fizičko kažnjavanje djeteta u svim sredinama, uključujući i porodicu.

Pored toga, svjesni koliko su u BiH značajni centri za socijalni rad za zaštitu prava djeteta, u narednim danima nadležnim organima biće upućene i Preporuke koje se tiču stanja i problema sa kojima se susreću ove institucije.

Ombudsmeni ujedno ukazuju na činjenicu da je i UN Komitet za prava djeteta preporučio BiH da instituciji Ombudsmena osigura nezavisnost, kroz izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, kao i da se Odjelu za praćenje ostvarivanja prava djece osiguraju adekvatni kadrovski, tehnički i finansijski resursi za rad. Pored toga, preporučuju i da se osigura postupanje po preporukama Ombudsmena.

U povodu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana djeteta Ombudsmeni će aktivno učestvovati u radu konferencije u Sarajevu, ali i mnogim drugim promotivnim aktivnostima.

I ovom prilikom Ombudsmeni poručuju da način na koji se u današnjici odnosi prema djeci utječe na način kako će se djeca u budućnosti odnositi prema drugima.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo